пеевски
на снимката: Делян Пеевски

Бившият многократен депутат от ДПС Делян Пеевски, който беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон “Магнитски”, заведе дело срещу американския финансов министър Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен, съобщи “Дневник” днес.

Според съдебен иск, с който изданието посочва, че се е запознало, за Пеевски не било ясно на какви основания са му наложени въпросните санкции. Адвокатите му подали  искът за неоснователно според тях санкциониране на клиента им за корупция на 6 август т.г. Заедно с иска, адвокатите настояват да получат информация какви данни са събирани срещу него и как.

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ обяви санкциите върху Пеевски през юни 2021 година. Повече по темата – четете тук.

Искът е подаден в Окръжния съд за столичния окръг Колумбия. Ответници по делото са американскияtт финансов министър Джанет Йелън и държавният секретар Антъни Блинкен, както и ръководените от тях институции, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и двама други високопоставени американски служители. Освен Пеевски, като ищци са посочени и общо шест компании, отбелязва „Дневник“.

Като аргумент за иска адвокатите използват и решението на българската прокуратура. Само дни преди закриването ѝ в края на юли Специализираната прокуратура на България прекрати проверките на Пеевски и другия санкциониран по „Магнитски“ Илко Желязков. Вижте повече.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук