Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

„На територията на България не е ремонтирана украинска техника“. Това заяви пред журналисти днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Министър Стоянов говори от честванията 145-ата годишнина от Шипченската епопея. По думите му има сключено рамково споразумение за ремонт на украинска техника и „при осъществени такива дейности, населението ще бъде своевременно информирано“. Той съобщи, че се търси и „платформа, която да замести МиГ-29“. 

По думите на Стоянов продължават разговорите с Полша за ремонт на българските изтребители МиГ-29. Той съобщи, че скоро ще се срещне с министъра на отбраната на Полша. „Влезли сме във връзка с израелски фирми, с посолства на страни, които експлоатират МиГ-29, и сега основната ни цел е насочена към Полша“, коментира Стоянов. Целта да бъдат удължени летателните способности на МиГ-овете.

Стоянов каза още, че работи и по друга платформа, която да замести МиГ-29: „Изпратил съм писма до четири държави, получих отговор от Швеция и Франция, очаквам отговор от САЩ и Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, в който Военновъздушните сили няма да имат реални възможности да изпълняват задачите си“, отбеляза Димитър Стоянов.

На журналистически въпрос той отговори, че се разглежда като възможна платформа и F-16, както и „абсолютно всички възможности, които нашите съюзници могат да ни предоставят“, като персонално посочи френския Мираж 2000 и шведския Грипен. Според него решаващо се оказва времето.

Относно финансирането на българската армия, Димитър Стоянов заяви, че финансите никога няма да стигат и винаги има необходимост от повече. „Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени два процента. Това е моята цел, надявам се да я постигна. Тази цел ще бъде в името на модернизацията на Българската армия, на ремонта на наличната техника, така че нашите военнослужещи да не усещат тази огромна технологична пропаст, която има между нас и нашите съюзници“, заяви Стоянов.

Два процента от БВП да бъде инвестиран годишно в развиване на отбранителни способности е и договорката, която страните от НАТО постигнаха през 2014 година на Срещата на върха в Уелс. Към момента България не е достигала този минимум. От началото на войната на Русия в Украйна множества държави от Алианса обявиха, че увеличават разходите си за отбрана и сигурност.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук