Евгений Кънев
на снимката: Евгений Кънев

13-та заплата се раздава за отглеждането на лоялна администрация и съответно електорат. Не случайно, когато има избори виждаме, че администрацията гласува под строй за управляващата партия. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът Евгений Кънев.

„От началото на прехода всъщност, въпреки че се твърди, че ГЕРБ е дясна партия, са се увеличили с около 5000 души само държавните служители, не говоря за общински и общински фирми. Никой не забелязва подобрение, както и в предни случаи в работата на администрацията, нито имаме електронно правителство, нито нищо. Всъщност би трябвало тенденцията да е точно обратната, прилагането на нови технологии да разтоварва бюджета и държавната сфера от такива харчове и те да бъдат пренасочвани или по-точно да не бъде изземван ресурс от реалната икономика“, каза Кънев.

И добави:

„Това е поредица от нови политики, които всъщност са насочени към ясна злоупотреба с публичен ресурс и то не само при държавните служители, знаем каква е ситуацията с така наречените партийни субсидии, които отново се върнаха на едно доста високо ниво, без да е ясно за какво ще се харчат тези пари. Знаем как се премират и как се харчат по усмотрение на премиера най-често огромен публичен ресурс. И това е част от мегапроблема на държавата, че ние нямаме ефективно управление, но по някаква причина правителството и по-скоро данъкоплатците в ролята си на избиратели продължават скрито, или открито да подкрепят това управление. И това е големият куриоз, че въпреки разхищението на публичния ресурс, ако заговорим за болниците, ако заговорим за обществените поръчки, виждаме, че ресурс има, но той се харчи безобразно неефективно и потъват в частни джобове тези средства.“

По думите му, няма как някой да се съгласи да има 13-та заплата, без да е ясно защо трябва да се дава тази 13-та заплата.

„Има и още един много важен казус, който много често се забравя, че държавните служители продължават да бъдат осигурявани от държавата, вместо сами да се осигуряват. Това също тежи на всички данъкоплатци. Така че, държавната служба е направена едва ли не като култ, който е много по-лесно там да стоиш, и да получаваш заплата, отколкото да се мъчиш в частния сектор, да се образоваш, да се развиваш, работиш извънредни часове, поемаш рискове и това не може да е добре за икономиката.“, каза още опитният икономист.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!