Евгений Кънев
на снимката: Икономистът Евгений Кънев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Евгений Кънев коментира изказванията на различни политици, че страната ни ще бъде посредник между ЕС и Китай в изпълняването на инициативата „Един пояс, един път”, чиято цел е да увеличи китайските инвестиции в Европа.

По думите на експерта тези изявления са политически и страната ни няма как да изпълнява тази роля.

„Аз мисля, че това е една много смела заявка и чисто политическо заиграване с трупане на рейтинг и точки при някого. Според мен България няма шансове, защото ние смаи по себе си може да сме интересни на Европа, но не сме толкова интересни за Китай като входна точка за Европа. Така че примерно Гърция по отношение на морския транспорт, такава е Унгария по отношение на въздушния транспорт. България нито по море, нито по въздух е толкова интересна. Евентуално ако минава от тук част от т. нар. „Нов път на коприната”, тогава по-скоо може да има някакъв интерес, но в момента България нито има стратегия, нито знае как да привлича инвестиции и това не е само по отношение на Китай, а по принцип”, коментира Кънев.

Китайските икономически амбиции действително са опасни за Европа, категоричен е експертът, който се присъедини към мненията на международните анализатори. По думите му след като китайската икономика е затворена, а голяма част бизнеса е собственост на държавата, чрез инвестициите Пекин ще може да „завладява” територии в ЕС.

Амбициите на Китай са насочени основно към Източна Европа, но все пак механизмите на ЕС успяват засега да ги спрат, коментира Кънев.

Европа губи състезанието по развитие на високи технологии от САЩ и Китай и трябва „да се вземе в ръце”, смята експертът. По думите му възможно най-скоро трябва да бъдат взети решения на високо равнище по отношение на стратегическите инвестиции и насърчаването на старт-ъп компаниите и иновациите.

Цялото интервю с Евгений Кънев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук