Евгений Кънев
на снимката: Икономистът Евгений Кънев

Редица европейски държави и компании разработват планове за варианта Великобритания да излезе от ЕС без сделка или с т. нар. „твърд Брекзит”. За това какво трябва да направи българският бизнес, за да се защити от загуби, ДЕБАТИ.бг попита икономиста Евгений Кънев.

В специално интервю той коментира, че ако се стигне до „твърд” Брекзит, месеци наред в икономиката на Европа ще цари хаос, като най-засегнати ще бъдат непосредствените съседи на Великобритания, които са и най-големите й търговски партньори – Франция, Германия и Холандия. Това обаче би оказало негативен ефект и върху българската икономика, затова компаниите ни, особено онези, които изнасят стоки за Великобритания, трябва да се подготвят.

Ето кои са най-спешните мерки, които трябва да се вземат според експерта:

„Може да се окаже, че е по-изгодно да се произвежда на място – да се зарежда със суровини и там да се произвежда, отколкото примерно да се произвежда тук и да се изнася там. Много зависи каква е характеристиката на самия бизнес. Всички, които изнасят нещо за Великобритания трябва и да хеджират риска с валутата. Например, ако има сключен договор за продажби за една година напред, но се смени курсът на паунда, естествено, че търговците ни ще пострадат. Това означава, че те трябва да сключват някакво хеджиращо споразумение, т.е. да гарантират риска срещу обезценка на валутата. Другото е да установят по-тесни контакти със съответния пазар, ако държат на него.”

Налагането на търговски мита, колебанията във валутата и различните ограничения за вноса на стоки и услуги ще са най-големите пречки пред европейските, включително и българските, компании, ако се стигне до „твърд” Брекзит, категоричен бе Кънев.

По негови думи обаче съществува и немалка възможност някои отрасли в България да излязат на печалба от ситуацията, например туризмът. Икономистът е на мнение, че ако британският паунд падне, туристите от Обединеното кралство ще са още по-привлечени от страната ни като туристическа дестинация, тъй като да се почива у нас е евтино. Това пък би донесло повече приходи в хазната ни.

Друг вариант, чрез който можем да спечелим е, ако някои британски компании изберат нашата територия, за да изнесат производството си и по този начин да имат достъп до единния европейски пазар. Предимствата на България като дестинация за подобни инвестиции е най-вече в ниските данъци, евтината земя и евтината работна ръка.

Цялото интервю с Евгений Кънев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!