Българското правителство едва ли не под натиск отиде да преговаря с „Газпром” за цената на природния газ. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът и управител на консултантска фирма за придобивания и сливания „Маконис“ Евгений Кънев.

На въпрос защо чак сега правителство успя да предоговорите цените на природния газ, след като антимонополното дело на ЕК срещу руския гигант приключи още през 2018г., Кънев каза:

„Причините са геополитически и най-вече това, че нашето ръководство е невъзможност да договори по-изгодни за България цени и обвързва България с неизгодни дългосрочни договори. Както казах това са чисто геополитически причини и най-вече неспособността на нашите политици да отстояват националните интереси”.

И добави:

„И сега, въпреки че ЕК от 2 години създаде обстановка, в която, под заплахата от милиардни санкции „Газпром” беше заставена да преговаря за всяка една страна, последни на масата и едва ли не насила бяха докарани нашите политици, за да договарят за отстъпка от цената на газа”.

Благодарение на натиска на Европейската комисия, а и благодарение на факта, че нашето общество най-после разбра, че от години руската страна ни ограбва безцеремонно, в началото на месеца стана ясно, че цената на газта за България ще бъде намалена с 40%. След като КЕВР преизчисли цените за фирмите и гражданите, „Булгаргаз” ще върне над 150 000 000 лева на потребителите си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!