Евгений Кънев бизнес
на снимката: Евгений Кънев

Българският бизнес го очаква много неясна и трудна година, защото не бяха предприети необходимите мерки за подпомагане по време на пандемията. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ. икономистът Евгений Кънев.

„Това е видно за всеки, който може да сравни нашите мерки и най-вече тяхното изпълнение спрямо направеното в съседни страни и това ще подкопае конкурентните позиции на българския бизнес. От една страна по отношение на неговото оцеляване и запазване на работните места, от друга- по отношение на неговата конкурентоспособност ако оцелее тъй като голяма част от неговите конкуренти на международните пазари получиха много сериозна помощ от държавата. Затова смятам, че 2021-ва ще бъде много трудна. Това подсказва и приетият бюджет.“

Кънев е категоричен, че веднага след изборите ще има спешна актуализация на бюджета, няма да се мине и без взимане на нови заеми, защото бюджетът в този си вид е неизпълним.

„Планираните приходи са повече от тези в предкризисната 2019-та година и няма как да се изпълнят при това ниво на бизнеса. Няма как бизнесът едва да оцелява и да търси начини да се спасява и да осигурява повече приходи, от тези от преди кризата. Огромният дефицит е свързан с увеличаване на доходите на държавните служители и на други, свързани с бюджета, които не са най-нуждаещите се особено при липса на инфлация. Тези пари трябваше да бъдат насочени към хората, които са останали без доходи- работещите и собствениците на бизнеси в ресторантьорството, туризма, заведенията, търговията- всички, които бяха спрени или ограничени да работят. Ще бъдат засегнати и техните доставчици и всичко това към момента не се вижда как ще бъде заложено като проблем така, че тези хора да имат доходи през следващите месеци. Създава се социално напрежение и аз съм песимист и допускам,че веднага след изборите ще има актуализация на бюджета в съвсем друга посока. Така, че със сигурност ще се наложи тегленото на нови заеми.“

Със сигурност ще има много фалити по време на кризата, но най-сериозният проблем според Кънев е изтичането на човешки капитал от страната.  Това е най-голямата заплаха за икономиката ни.

Цялото интервю с Евгений Кънев четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук