Блинкен Северен поток 2

Сенатът отхвърли ветото на президента Доналд Тръмп на бюджета за отбрана.  Срещу него са гласували над две трети от сенаторите (81 срещу 13 гласа). Така текстът вече е окончателно приет след като в понеделник ветото беше отхвърлено и от контролираната от демократите Камара на представителите.

Заседанието в Сената се състоя необичайно на Нова година, два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва. Така за първи път по време на управлението на Тръмп двете камари успяха да преодолеят негово вето.

Цялата процедура се наблюдаваше с особен интерес заради вкараните в този закон санкции за газопроводите с руско участие. С приемането на бюджета за отбрана се одобрява разширяване на санкциите срещу  „Северен поток-2“ и „Турски поток“.

САЩ налагат санкции върху изграждането на двата газопровода, за да защитят ограбването на Украйна от руснаците. На практика целия газ, който сега ще отива в Сърбия и Германия чрез двете нови тръби стигаше до двете страни и преди, но през Украйна. След окупирането на Крим и обтягането на отношенията между Русия и Украйна Москва реши да накаже Киев, който е съюзник на Вашингтон. Така, че санкциите на САЩ имат не само икономически, но и политически смисъл.

Междувременно Германия и Русия отказват да се съобразят с американския натиск за спирането на строителството и продължават работа по „Северен поток“-2  като преди дни приключи полагането на тръби в немския участък.

Вчера заработи и  „Балкански поток“, който официално се разглежда от САЩ като част от „Турски поток“. Рано сутринта сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода и обеща „до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газта“. На откриването присъства и руският посланик в Белград

САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС.  Тръбата, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, е геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Тепърва ще става ясен мащаба на санкциите, предвидени в закона за военните разходи на САЩ, но те със сигурност са насочени към свързаните с тяхното строителство компании. Остава да видим как санкциите ще се отразят на България, която с огромен ентусиазъм и в много кратки срокове изгради разклонението на „Турски поток“ към Сърбия, въпреки че имаше сключен договор  с „Газпром“ за още 10 години.

Така накрая българските данъкоплатци може да платят не само строежа на „Балкански поток“, но и последвалите санкции от САЩ към българските компании, участвали в изграждането на газопровода.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!