Гърция

Гръцкото правителство обяви едноседмично затваряне на всички фирми за търговия на дребно, на които беше разрешено да останат отворени по време на празниците. По време на този локдаун в Гърция няма да работят и храмовете. Така страната може да се подготви за възобновяването на училищните занятия, съобщи „Катимерини“.

Решението е взето от премиера Кириакос Мицотакис и правителството като предпазна мярка. Трябва да се избегне разпространението на вируса, така че на 11 януари да могат да отворят всички училища.

Според говорителя на правителството Стелиос Пецас, ограниченията означават, че спира действието на модела за пазаруване „click-and-collect“ (щракни и вземи). При него клиентите физически взимат предварително закупените онлайн или по телефона стоки на входовете на магазините. Няма да работят фризьорските салони и книжарниците.

За една седмица се възстановява действието на полицейския час от 21:00 ч. до 5:00 ч. Хората, които работят нощем, са освободени от спазване на полицейския час

Мерките по този локдаун влизат в сила от 3 януари неделя до 6:00 ч.на 11 януари и важат за територията на Гърция.

Търговците на дребно и църквите ще могат да отворят врати заедно с училищата на 11 януари при условие на спазването на досега действащите санитарни правила и изискване за дистанция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!