Апелативният съд на САЩ разчисти пътя за изпълнението на единствената екзекуция на жена от 1953-та година насам. Според „Гардиън“, смъртната присъда трябва да бъде изпълнена преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност.

Решението, постановено от тричленен състав на Апелативния съд на САЩ, гласи, че съдия от съд от по-ниска инстанция е допуснал грешка с отлагането на датата на екзекуцията на Лиза Монтгомъри. Изпълнението на смъртната присъда е насрочено за 12 януари.

Екзекуцията беше планирана за 8-ми декември, но беше отложена

Американски съд отложи първата екзекуция на жена, осъдена на смърт на федерално ниво от 70 години насам, след като адвокатът й се разболя от COVID-19.

По-рано беше планирано присъдата да бъде изпълнена на 8 декември в Индиана чрез смъртоносна инжекция. Осъдената Лиза Монтгомъри бе призната за виновна за особено жестокото убийство на бременна жена през 2004 г.

Окръжният съдия Рандолф Мос блокира изпълнението на екзекуцията до края на годината, за да даде на адвоката на подсъдимата „време да се възстанови от болестта си“ и да подготви петиция до американския президент за смекчаване на присъдата.

Меган ВърГау – адвокат на Монтгомъри, заяви, че нейният юридически екип ще настоява пълен състав на Апелативния съд да разгледа случая и да отмени решението за екзекуцията.

Според екипа, Лиза Монтгомъри има сериозни психически проблеми, затова ще бъде изпратена молба да президента Доналд Тръмп за помилване и промяна на присъдата с доживотен затвор.

„Гардиън“ припомня, че новоизбраният президент Джо Байдън се обяви срещу смъртното наказание и ще работи за неговото премахване, но засега не е ясно дали ще спре федералните екзекуции след встъпването си в длъжност.

Коя е Лиза Монтгомъри?

През декември 2004 г. Монтгомъри отпътува от Канзас до дома на Боби Джо Стинет в Мисури, за да купи кученце, се казва в съобщението на Министерството на правосъдието. /Двете жени се запознават същата година, като Монтгомъри заявява желанието си да купи кученце, с развъждането на каквито се е занимавала убитата./ Като пристига Монтгомъри нападнала и удушила Стинет, която е била бременна в осмия месец. Жертвата първоначално само загубила съзнание. Но с помощта на кухненски нож Монтгомъри разрязва корема на Стинет, която междувременно е дошла в съзнание. Последва борба и Монтгомъри удушава бременната жена този път до смърт. След това Монтгомъри вади бебето от тялото на Стинет, взима го и се опита да го представи като собствено дето.

През 2007 г. съдът призна Монтгомъри за виновна за федерално отвличане, довело до смърт и единодушно препоръча смъртна присъда. Но адвокатите на Монтгомъри казват, че тя е претърпяла мозъчни увреждания от побои като дете и е с психични отклонения, така че не трябва да бъде изправена пред смъртно наказание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!