училище ваканция

След учителите и родители се обявиха против връщането на децата в клас. Според последната заповед на министъра на образованието децата от 1-ви до 4-ти клас се вращат на училище от понеделник. По този повод гражданските организации „Science in the Crisis“ и „Родители за безопасно образование“ изпратиха отворено писмо до министрите Красимир Вълчев и Костадин Ангелов, в което се противопоставят на решението на просветното ведомство.

В писмото те  посочват, че подобно решение в условията на реалната епидемична обстановка пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани. Твърденията, че децата нямат основен принос за разпространението на Covid-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност, лесно могат да бъдат оборени, защото заключения въз основа на натрупана до момента информация в света сочат обратното, посочват двете организации.

По-рано срещу връщането на децата в клас се обявиха и учители. В отворено писмо до медиите от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ изразиха категоричното си несъгласие за възстановяване на учебния процес от 4 януари. Мотивите им са, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени, както и че има риск от трета вълна новозаразени след масовото празнуване на Коледа и Нова година. Друг мотив е липсата на висок клас предпазни средства за учителите, липсата на вентилационни системи в училищата и типичните за това време грипни вируси.

Учениците от 5 до 12 клас засега остават на дистанционно обучение до 31 януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук