Николай Младенов
Снимка: "Ню Йорк Таймс""

Авторитетният вестник „Ню Йорк Таймс“ посвещава обширна статия на Николай Младенов, който в продължение на шест години беше специален пратеник на ООН за Близкия изток. „Той успокои Газа, подпомогна арабските връзки на Израел и запази надеждите за мир, се казва в публикацията.

По време на своите почти шест години като върховен пратеник на ООН в израелско-палестинския конфликт, Николай Младенов работи тихо зад кулисите, за да помогне на ивицата Газа да не кипне отново и да запази възможността за решение на конфликта между двете държави. Младенов успя да  намери подкрепа за нормализация  на отношенията като много по-добрата алтернатива от анексията на земите от Западния бряг от страна на Израел, пише „Ню Йорк Таймс“.

Въпреки че не влезе в новините с нито едно постижение, привличащо общественото внимание той спечели уважението на почти всички, с които се е сблъсквал по време на работата си, много от които се гледат едни други като врагове.

„Много честен посредник“, така го определя Рами Хамдала, бивш министър-председател на Палестинската автономия.

„Аз лично разчитах на него“, казва Моше Калон, бивш израелски финансов министър.

„Почтен“, казва Джейсън Грийнблат, бивш пратеник на администрацията на Тръмп в Близкия изток.

Изданието припомня, че 48-годишният Николай Младенов се завръща в родната си България, след като отказа да поеме предложения му от генералния секретар на ООН пост в Либия,  „за да се бори със сериозен здравословен проблем“.

В интервю за вестника Младенов споделя, че мисията му е била „изолирана от всякакъв вид взаимодействие на високо ниво“.

„По принцип едната страна очаква да повторите това, което казват, другата страна очаква да си отидете и това е всичко“, разказва бившият пратеник на ООН. Той обаче не направи нито едното, нито другото, пише вестникът.

През 2016 г. Младенов настоя Близкоизточният квартет от посредници – САЩ, Русия, ЕС и ООН, да издаде новаторски доклад за конкретни стъпки, които с малко надежда за пробив биха могли поне да запазят възможността за решение на конфликта между Израел и Палестина.

Да се предприемат действия при липса на преговори противоречи на дипломатическата доктрина по онова време, според която възобновяването на мирните преговори е от първостепенно значение и начин да се реши всичко. Младенов, обаче, не мисли, че това е правилния подход.

„Може да имате най-доброто споразумение в света“, но докато палестинците на Западния бряг и в Газа са в противоречие, прилагането му е под въпрос, смята той.

Оттогава неговият подход получи широко признание.

И докато препоръката Израел да спре анексирането на територии по Западния бряг не беше нова, призивът към палестинците да „прекратят подстрекаването към насилие“ и да „осъдят всички терористични актове“ изискваше промяна в позициите на всички.

Изданието цитира Младенов, който казва, че не говори за конфликта „по традиционния начин“.

„Не можете да влезете в ресторант в Тел Авив, да стреляте по хора и да ми кажете по-късно, че това е законна съпротива. Не, не е“, каза той. Аналогична е реакцията му и след като израелски войници убиха 15-годишно момче от Газа по време на демонстрации на границата през 2018 г.. Тогава той написа в в Туитър: „Спрете да стреляте по деца.“

Според него, ООН трябва да се отнася критично както към израелците, така и към палестинците, когато направят нещо неправилно и да бъдат приветствани, когато вършат нещата, както трябва. Това според него е новият елемент в този замразен конфликт.

Твърди се, че Николай Младенов е бил сред първите официални лица, които са стигнали до извода, че никакво възпиращо средство няма да попречи на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху да изпълни обещанията си за анексиране на територията на Западния бряг, но че е възможно да му се предложи сделка: отказ от анексирането срещу нормализиране на отношенията с арабските държави, които отдавна избягват Израел.

Според палестинците тази сделка е предателство, но Младенов е убеден, че нормализирането ще се окаже от полза и за тях.

„Ако се оставят настрани емоциите, ще разберете, че това е най-добрият начин да накарате Израел да направи определени неща. Ако 4, 6 или 10 арабски държави имат посолства в Тел Авив, бихте искали те да бъдат на ваша страна, нали?, каза той

Сделката дава на някои държави лостове в Израел. И ако сте палестинци, ще трябва да обясните на вашите арабски братя и приятели какви са вашите позиции и да ги върнете на вашата страна на масата за преговори, обясни Младенов.

Според него, фактът, че идва от Балканите, където са променяни граници, водили са се битки за свети места, езици и църкви, му е помогнал да гледа на ситуацията в Израел от различен ъгъл.

Това не е конфликт, в който някой може да се появи и да очертае границите – всичко е много емоционално.

От собствения си опит знам, че когато чужденците дойдат и ти кажат какво да правиш, просто ги изключваш.  „Не можете да проповядвате на тези момчета. Не забравяйте, че те го правят от половин век“, казва още Младенов.

Според източници на „Ню Йорк Таймс“ миналата пролет Младенов е бил сред първите официални лица, които са стигнали до заключението, че никакво възпиращо средство няма да попречи на министър-председателя Бенямин Нетаняху  да изпълни обещанията си за анексиране на територията на Западния бряг, но че е възможно да го накарат да отпадне анексия срещу сделка: нормализиране на отношенията с арабските държави, които отдавна са избягвали Израел.

Планът за анексиране „набираше скорост“, казва Младенов. „И ако това се случеше щеше да ужасно Израел.

„Имаше хора, които бяха много изненадани от това“, казва Джаред Кушнер, зет на президента Тръмп, който оглавяваше екипа на Белия дом за Близкия изток. „Той видя какво правим. Доверихме му се и той ни даде обратна връзка. “

Палестинците окачествиха сделката като предателство, но Младенов заяви, че нормализирането на отношенията ще бъде от полза и за тях.

Младенов не беше почитател на мирния план на Тръмп. Но той каза, че промените създават  възможности за неговия наследник като пратеник на ООН за Близък изток норвежкият дипломат Тур Венесланд

Статията завършва с думите на Николай Младенов:

„Това е един различен свят и при всичките му недостатъци, той всъщност може да е по-добър“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!