училище коронавирус

Учители се обявиха срещу връщането на децата в клас от 4 януари. Според последните планове на властите учениците от 1-ви до 4-ти клас ще започнат нормално обучение от началото на следващата седмица.

В отворено писмо до медиите обаче днес от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ изразяват категоричното си несъгласие за възстановяване на учебния процес от 4 януари.

Мотивите им са, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени, както и че има риск от трета вълна новозаразени след масовото празнуване на Коледа и Нова година.

Друг мотив е липсата на висок клас предпазни средства за учителите, липсата на вентилационни системи в училищата и типичните за това време грипни вируси.

За момента няма официално решение докога децата от пети клас нагоре ще останат на дистанционно обучение. Обсъжда се и вариант, при който част от децата да ходят в клас по график, като се редуват различните класове.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че в София  детските градини и яслите ще отворят на 4 януари. Ще се върнат в училище и децата от 1-ви до 4-ти клас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!