Вучич Балкански поток
Снимка: Агенция "Танюг""

Малко след 5.00 часа българско време сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода „Балкански поток“ в местността Господжинцима, край Жабля, в близост до българската граница. Тръбата продължава до унгарската граница. Церемонията беше предавана пряко от агенция Танюг.

Вучич обеща „до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газта“.

„Искам да честитя Новата година на сръбските граждани. За нас това е голяма и съществена работа…“Балкански поток“ ни гарантира енергийна сигурност и стабилност, което е много важно за привличането на инвеститори“, каза още Вучич.

На откриването присъства и руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. Газопроводът е определян от руска и сръбска страна като един от най-важните проекти, който трябва да укрепи икономическото и геостратегическо положение на Белград в региона.

Пълната мощност на тръбата на вход към България е 19.3 млрд. куб. м годишно, а изходният капацитет е 12.7 млрд. куб. м годишно. Цената на тръбата през българската територия е около 1.1 милиарда евро без ДДС.

„Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. В официалните документи той се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“ паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името “Балкански поток” беше предложено от министър-председателя Бойко Борисов.

„Турски поток”, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония.

По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропускателната способност на газопровода дълъг 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС.

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!