Путин, Ердоган, Вучич, Борисов
Путин, Ердоган, Вучич и Борисов откриват газопровода "Турски поток"

Церемонията по откриването на „Турски поток“ започна в Истанбул с участието на президентите на Русия, Турция и Сърбия, съответно Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич, както и на премиера на България Бойко Борисов. Проектът бе изтъкнат от всички оратори на събитието като много важен. Бе подчертано и предсрочното му изпълнение.

„Показахме на всички, че нищо не може да застане пред политическата воля. Проектът беше завършен много по-рано от планираното. Гордеем се с резултата от тази работа. Това е стратегически проект, който ще допринесе за енергийната сигурност на Турция и Европа, за подобряване на живота на милиони хора“, каза министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез по време на церемонията по пускането на газопровода.

Снимка: Фейсбук

Доставките на природен газ по газопровода „Турски поток“ ще съдействат за осигуряването на енергийната сигурност на Европа, заяви руският президент Владимир Путин. Той добави, че взаимодействието между Русия и Турция се развива в почти всички области, въпреки намесата на редица международни участници.

„Успешното изпълнение на мащабния съвместен проект за изграждането на Трансчерноморския газопровод ясно показва, че руско-турското стратегическо партньорство дава значителни, осезаеми резултати – каза руският президент – Взаимодействието между Русия и Турция непрекъснато се развива в почти всички области. Въпреки трудната ситуация в света и опитите на редица международни играчи да предотвратят разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни, работата продължава.“

Турският президент Ердоган заяви, че Русия и Турция ще реализират нови проекти. Москва остава главният доставчик на природен газ за Турция, каза още той и подчерта, че името на „Турски поток“ е дадено от „неговия скъп приятел Путин“.

Преди церемонията по откриването премиерът Борисов е провел кратки разговори с президентите на Русия, Турция и Сърбия. Той е уверил Владимир Путин, че изграждането на българското разклонение на „Турски поток“ напредва и в момента се работи в 4 от 11-области по трасето. Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата на премиера Борисов и сръбския президент Александър Вучич. Двамата разговаряха в Истанбул преди началото на церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“.

На срещата с Вучич българският премиер изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна. Той информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница. Борисов отбеляза, че реализацията на проекта „Балкански поток“ ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

„Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза българският министър-председател, цитиран от правителствената пресслужба.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта „Балкански поток“.

Проектът „Турски поток“ включва изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият му клон е предназначен за доставка на руски газ за турските потребители, вторият е за доставка на страни от Южна и Югоизточна Европа и преминава през България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук