Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

Днес се проведе поредно заседание в Апелативния специализиран съд по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и предшественика й Петко Дюлгеров.

След няколко часа обсъждания днес, съдът прие спорна графологична експертиза, според която в многоизвестното тефтерче на Иванчева са вписвани суми, като експертите смятат, че почеркът е на Петко Дюлгеров.

Любопитно е да се отбележи, че графолозите Сашо Атанасов, Даниела Апостолова и Илия Илия направиха анализ на тефтерчето, възложен от първата съдебна инстанция. Тогава експертите казаха, че не може да се установи категорично кой е дописвал цифрите. Сега на втора инстанция, същите графолози, вече уверено заявяват, че третият подсъдим Петко Дюлгеров е писал в бележника.

Адвокатите на Дюлгеров обаче оспориха твърдението по много причини, включително и че самите графолози дадоха противоречиви обяснения за датата и произхода на документа, въз основа на който са направили заключенията си.

Тефтерчето е едно от веществените доказателства по делото. Прокуратурата смята, че в него Иванчева е смятала застроената площ и съответно – подкупа, който е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин. Числата в тефтерчето на Иванчева са записани през 2018 г. Имаше възражения и по конкретни цифри, а според адвокатите и с просто око се вижда разликата между тези в тефтерчето, образеца от Дюлгеров и документите от двете общини.

Въпросът бе спорен още на първа инстанция, а днес пред съда Десислава Иванчева обясни, че тефтерчето изобщо е компрометирано като доказателство, тъй като по време на разследването до него са имали достъп всички следователи.

По този начин още едно от доказателствата срещу Иванчева става твърде спорно и неясно.

Въпреки възраженията на адвокатите съдът прие заключението на експертите, а на следващото заседание се очаква тримата подсъдими да дадат обяснения, след което да започнат финалните пледоарии.

Припомняме, че тримата подсъдими бяха признати за виновни на първа инстанция и получиха съответно 20 г. затвор за Иванчева, 15 г. лишаване от свобода за Петрова и 12 г. затвор за Дюлгеров за поискан подкуп от 187 500 евро от строителния предприемач Александър Ваклин. По време на процеса, Дюлгеров обяви, че се отказва от показанията си, защото били дадени под натиск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!