България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на стратегическия диалог в София.

„Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите“, категоричен е Борисов и посочи, че за миналата година сме ползвали 400 млн.кубически метра втечнен газ от Гърция, а само за януари са договорени около 100 млн. куб.м синьо гориво.

Министър-председателят съобщи, че в края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.

Борисов отново подчерта, че „Балкански поток“ не е продължение на „Турски поток“:

„Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, така ни е отредил Бог. България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Като нямаш тръби и компресори ти не можеш да си хъб“.

Премиерът подчерта, че разговорите в областта на енергийната сигурност са били откровени и честни с президента на САЩ Доналд Тръмп, който за първи път го е изслушал и не е декларирал предварително написани листчета. На срещата в Белия дом ясно е заявено, че България защитава своя интерес с изграждането на стратегическия газов хъб и по този начин се в върнала на газовата карта в региона.

БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ САЩ И „ТУРСКИ ПОТОК”

Освен да даде началото на работата по стратегическото партньорство със САЩ, днес премиерът Борисов е поканен на откриването на „Турски поток”, в присъствието на президентите на Русия, Турция и Сърбия – Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич.

Целта на проекта е да заобиколи Украйна в доставките на газ, въпреки че в края на миналата година Москва и Киев подписаха нов 10-годишен договор за транзит.

Путин открито критикува правителството в София, че според Москва бави своята част от продължението на „Турски поток“, и намекна, че то можело да мине през друга държава. Борисов отвърна, че забавянето е заради европейски процедури, а не по желанието на кабинета му. Последва бързо споразумение с „Газпром“ за промяна от 1 януари на входната точка за руски газ – от Украйна и Румъния на българско-турската граница и „Турски поток“.

Вашингтон обаче не одобрява нито този проект, нито „Северен поток 2”, по който трябва да се доставя газ до Западна Европа. И двата газопровода са заплашени от санкции в края на март. Според американски официален източник на брюкселското издание Euractiv може да има санкции и за всеки, който изгражда продължение на този проект на своя територия. Това означава, че и България евентуално може да попадне под ударите на американските санкции.

Позицията на нашето правителство е, че т.нар. Балкански поток – тръбата, свързваща „Турски поток“ с транзитния участък в Сърбия – е част от газопреносната мрежа на България. Но единственият клиент за обемите в нея е „Газпром“.

САЩ обаче подкрепят изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, чрез която в България може да се случи реална диверсификация на газовите доставки. Въпреки това този проект вече повече от 10 години не може да бъде завършен. Интерконекторът беше изрично споменат на срещата в Белия дом между Борисов и Тръмп. Българското правителство уверява, че по проекта се работи, макар и засега да няма видими резултати.

Интересът на правителството е насочен основно към „Турски поток”, забелязват много от енергийните експерти у нас. Проектът обаче е много скъп и се плаща от данъците на българските граждани. От енергийното министерство обаче непрекъснато повтарят, че България ще печели по 400 млн. лева годишно от транзита на газ, но никой официално не е обяснил колко губи страната от спирането на Трансбалканския газопровод и при какви параметри на натоварване е изчислена новата сума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук