България купува с 30% по-скъп газ от Русия, отколкото се търгува днес на спотовите пазари. Това стана ясно от думите на енергийния експерт Васко Начев. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ той заяви:

„Това, което от 1 януари заплащаме по дългосрочния договор е ясно –около 21,5 – 22 евро на kWh. На спотовия пазар обикновено през лятото цената е ниска, а зимата, когато и потреблението е по-високо, и цената расте. Въпреки всичко, януари, където е пикът, все още на спотовия пазар,  може да се купи газ за 14 евро на kWh. Като сложим транспорта, може до достигне 16. Маршът между 16 и 22 евро е много сериозен”.

Тоест, българите плащаме много по-скъпо за доставките, отколкото в другите държави.

„Най-голямата грешка, която „Булгаргаз” направи и несъумя да предоговори с „Газпром” е смяната формулата, по която става формирането на цената на природния газ, който се доставя по дългосрочния договор. Защо вързан към нефтения индекс и неговите деривати, и виждайки какво се случва с цената на нефта, мога от сега да кажа, че от 1 юли „Булгаргаз” ще поиска увеличение на цената на природния газ. Ако не го направи от 1 юли, защото летният период е по-слаб, то от 1 октомври със сигурност ще поиска повишение на газа, който се консумира в България”, каза Начев.

Ясно е, че цената на газа е от ключово значение, както за българските граждани, така и за българските фирми, тъй като от нея започва определянето и формирането на всички останали цени. Колкото по-скъпа газ купуваме, толкова по-бедни ще бъдем.

За да е по-ясно прилагаме и данни за цената, на която обикновените потребители и фирми купуват газ – тоест – крайната цена:

В края на ноември европейската статистическа служба „Евростат” обяви данните за първото полугодие на 2019г., от които стана ясно, че българските домакинства плащат за газ колкото в Люксембург. Цената, която българските граждани плащат за газ е 0,045 евро, колкото и в Люксембург (която по данни на „Евростат” е най-богатата държава в ЕС).

природен газ
данни: Евростат; цената на природния газ за първото полугодие на 2017г., 2018г. и 2019г. за домакинствата и за фирмите

В Чехия, например, плащат 0,0586 евро за kWh, а в Полша е 0,047. Най-ниска е цената на природния газ в Унгария – 0,0346 евро за kWh, а най-висока – във Швеция – 0,1183 евро за kWh.

Цената на газта за промишлените нужди (т.нар. недомакински) през първото полугодие на 2019г. е била 0,0308 евро за kWh. Най-ниската цена за синьо гориво за промишлени нужди са плащали фирмите във Великобритания – 0,0282 евро за kWh. В Унгария е малко по-висока – 0,0287. В Германия цената е почти колкото за България – 0,318 евро за kWh.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!