Евгений Кънев
на снимката: Икономистът Евгений Кънев

Допускам, че решението на ЕК и ЕЦБ ще положително и ще бъдем допуснати до чакалнята и Банковия съюз, тоест, ще станем членове до края на юли. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът и управител на консултантска фирма за придобивания и сливания „Маконис“ Евгений Кънев.

„Оттам нататък ние все още не сме членове на еврозоната.  Ние ще можем да ползваме някои разширени привилегии, като кандидати за еврозоната. Но ние още не сме членове и това не ни освобождава от това да пазим фискална дисциплина – да поддържаме добри макроикономически параметри, да спазваме най-вече законите”, обясни Кънев.

И добави:

„Оттам нататък, ако има политическа воля, трябва да влезем до 2 години, ако позволява и бизнес средата, защото е много вероятно нещата се влошат много и да се отложи във времето. Много е важно как ще продължи да бъде управлявана България, защото, ако се върне този дебат да бъдем или не членове на еврозоната, макар че сме поели ангажимент според Лисабонския договор, но това може да се протака във времето. Затова зависи от конкретна политическа воля на конкретното правителство дали да станем или не членове. Защото никой не може да стане член на еврозоната, ако не желае. Например, Дания е над 15 години в чакалнята. Но има референдум и имат опция да не влизат в еврозоната, и най-вероятно няма да станат скоро. А ние нямаме такава опция, но и нямаме краен срок за влизане в еврозоната. И затова казвам, че ако има някакъв дебат за или против еврозоната, той ще се разгърне след най-рано две години отново, когато евентуално ще имаме възможност да станем ефективни членове на еврозоната”.

Финансовият експерт смята, че дебатите срещу еврозоната са били изкуствени.

„Защото в професионалните среди аз не познавам категорично добри аргументи за вредите от членството в еврозоната. Мисля, че това вече е въпрос от близкото минало. Ако има щастие в нещастието, това е, че тази пандемия ускори кандидатстването за еврозоната. Защото е изключително важно в момента да сме „закачени за тръбопровода” на ЕЦБ и да можем да получаваме помощи при нужда.”

Цялото интервю с икономиста Евгений Кънев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!