Евгений Кънев
На снимката: Евгений Кънев

Проблемът не е новият дълг, който взима държавата, притеснително е как ще се похарчат тези 5 милиарда лева. Това заяви СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът Евгений Кънев.

„Предвид политическата криза, която се разрази се наложи да се гасят много пожари, което наложи извънредни харчове, които не бяха предвидени и към един момент съответно и фискалният резерв започна да намалява и по тази причина се наложи да се тегли съответно дълг, който да покрие тези извънредни харчове. ”

По думите му държавата харчи пари, които не носят възвращаемост. Вместо да отиват  за подпомагане на бизнеса те се харчат за пенсионери и чиновници. Кънев припомни, че още се бавят обещаните помощи за бизнеса за покриване на загубите от коронакризата.

„Тези пари не отиват да кажем да подобряват здравеопазването, образованието, инфраструктурата, икономиката, правосъдието, а те се харчат без никакъв ефект. Просто са едни пари за харчене. Дори имаше и много примери с пенсионерите, които при почти нулева инфлация нямат нужда от подпомагане в кризата. Те така или иначе си получават редовно пенсиите, но за тях отиват пари за увеличение на пенсиите. Просто, защото са много и защото носят много гласове.“

Едва в края на октомври ще стане ясно с каква загуба ще завърши нашата икономика тази година, допълни Кънев.

Цялото интервю с Евгений Кънев очаквайте утре на страницата на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук