След два дни гласувания и дебати, парламентът окончателно прие промените в Изборния кодекс и на второ четене. Президентът вече даде заявка, че ще върне промените в кодекса. Те не бяха подкрепени нито от БСП, нито от ДПС.

Референдуми

Депутатите приеха още, че национален референдум може да се провежда и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Промяната в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление беше предложена от ВМРО чрез заключителните разпоредби на промените в Изборния кодекс. Предложението не беше подкрепено от правната комисия, но получи подкрепа в пленарната зала със 114 гласа „за“, 61 „против“ и 2 – „въздържал се“.

Гласуваме 2 дни при извънредна епидемична обстановка

Депутатите решиха при обявена извънредна епидемична обстановка в страната, гласуването да може да се произведе в два последователни дни, а сроковете свързани с отчитане на изборните резултати, да се удължават пропорционално на удължаването на изборния ден.

Машинно гласуване или хартиено

Вчера депутатите решиха въвеждане на смесено гласуване – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере дали да ги използва или да пусне гласа си в изборната урна. От опозицията застанаха твърдо срещу промените, които определиха като отстъпване от постигнатото дотук и настояха за изцяло машинен вот като единствена гаранция за честността на изборите.

ЦИК отговаря за машините

В основното тяло на законопроекта е заложено още ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.

И Комисията ще е тази, която трябва да реши дали да купи, или да наеме машини. Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП между двете четения. От левицата искаха придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители. От БСП искаха още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.

Депутатите не приеха промените в изборите за Велико Народно събрание

Депутатите не приеха и предложението между първо и второ четене от Красимир Ципов и група народни представители, с което се предлагаше създаване на глава петнадесета „а“ с наименование „Избори за народни представители за Велико Народно събрание“. Управляващите искаха 200 народни представители да се избират по пропорционалната изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони с кандидатски листи на партии и коалиции, а 200 да се избират по мажоритарна изборна система с едномандатни изборни райони.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!