България не покрива критериите за правна и физическа сигурност, затова няма да бъде допусната до нивото с най-голяма сигурност, а именно Еврозоната. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът Евгений Кънев.

„Тази интеграция има логика и етапи, които трябва да се минат. Първият етаж беше именно работеща правосъдна система, върховенство на правото, което ние не покрихме при влизането. Затова беше сложен предпазният механизъм, който и до ден днешен продължава, въпреки че се говори, че ще бъде заменен с друг. Тоест, правната интеграция не се е случила. Понеже нямаме такава правна интеграция, нямаме второто ниво, а именно физическата сигурност – Шенген”, каза Кънев.

И добави:

„Само много големи оптимисти могат да смятат, че някой ще ни допусне до третия етаж, където има най-голяма сигурност – финансова сигурност, а именно Еврозоната, без да сме възприемани като хора, които покриват критерии за правна сигурност и физическа сигурност. Има си логика и затова аз обяснявам защо съм песимист. Дай, Боже, да бъде опроверган. То ще бъде отново едно геополитическо решение, отколкото въз основа на някакви реални наши заслуги”.

Евгений Кънев каза, че е „умерен песимист” по отношение на „чакалнята за еврозоната”.

„Това се очаква да бъде събитието на 2020г. Но аз, бидейки анализатор и консултант, и човек, който анализира рискове, съм умерен песимист, че това е възможно да се случи, защото то не отговаря на логиката на европейската интеграция”, каза финансистът.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!