Сергей Лавров
Сергей Лавров

Ако САЩ приемат предложението на Русия за продължаване без условия на Договора за настъпателните стратегически оръжия, ще спечели целият свят, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на парламентарния контрол в Съвета на федерацията. Договорът за мерките по съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-3) изтича в началото на 2021 година. САЩ още не казали дали смятат да го продължат.

След като САЩ напуснаха другия важен договор – за забрана на ракетите със среден и малък обхват – практически ядрените суперсили са изправени пред нова надпревара във въоръжаването и това е развитие на по вкуса на Кремъл, чиято икономика е над 12 пъти по-малка от американската /1,6 трилиона долара срещу над 20 трилиона/. При това съотношение е ясно кой ще е крайният победител в новата мини Студена война и всякакви ограничаващи договори намаляват напрежението върху руската икономика и военна промишленост, отлагайки развръзката. Това е и мотивът на Москва да лобира всячески за продължаването им.

„Няма да допуснем положение, при което да не остане нито един инструмент, регулиращ сферата на стратегическата стабилност“, посочи Лавров.

Според него успоредно с продължаването на договора „може да продължат дискусиите как той се реализира“.

„Американците могат, без да изпаднат в положение на цайтнот, да прокарват своите многостранни инициативи, които бихме искали да видим на хартия в конкретни формулировки. Засега такова нещо няма“, поясни министърът.

Той изтъкна още, че отделни сили се опитват да прехвърлят на Русия вината за чужди грешки, но Москва няма да отстъпи от своята външна политика. Лавров обвини редица западни столици, че робуват на измислената концепция за „ред, основан на правила”.

„Нейната цел е да се подменят общопризнатите норми на международното право с набор от собствени външнополитически положения, които варират всеки път в зависимост от политическата конюнктура. По същество Западът би искал да замени колективната работа в универсалните многостранни формати, най-вече в ООН, със сбирки на групички, а приеманите от тях решения да се налагат на останалите. Русия като отговорна държава, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, се противопоставя срещу въплъщаването на тези деструктивни замисли“, категоричен бе Лавров.

Русия, както преди това и СССР, обича да се позовава на международното право, когато това е в угода на външната й политика, но не се свени да го престъпи брутално, както в случая с анексирането на Крим, който е територия на страна, с която Москва имаше договор като гарант на териториалната й цялост. Кремъл освен това обича да обвинява другите в нередности, които характеризират неговата собствена политика, като използва дребни поводи за непропорционален отговор. За вътрешнополитическа консумация в Москва обичат да алармират за враждебни действия на чужди сили, за да укрепват военните се способности по западната граница без от другата й страна да има реално увеличение на военната опасност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук