Евгений Кънев
на снимката: Евгений Кънев

Веднага след изборите, още през април ще има спешна актуализация на бюджета. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ икономистът Евгений Кънев. Причината е, че заложените приходи са напълно непостижими.

„Заложени са приходи, които са повече от през кризисната 2019-та година, което няма как да се случи в условията на пандемия. Ако все пак се случи да има тези приходи, както през 2019-та година, при  така заложените разходи ще имаме бюджетен дефицит от минус 7% т.е е много вероятно да имаме двуцифрен бюджетен дефицит догодина. Второто нещо, което е важно за отбелязване е, че планираните разходи са станали всъщност водещия критерий за определяне на приходите, за да бъде поднесен подходящ дефицит.  Имаме разходи от над  50 милиарда лева, което най-високият процент за последните 10-15 години, даже и повече и те са били основен критерий около който всъщност са „нагодени” приходите, така да се каже. Затова аз смятам, че най-късно през април ще има актуализация на бюджета или  веднага след изборите.“

 

В условията на тежка икономическа криза бизнесът се оказва най-слабо подпомогнат в бюджета за догодина, категоричен е Кънев.

 „Средствата за пандемията са около 3 милиарда от тези 50 милиарда разходи т.е това е под 6%, а само 1/5 от тях са за бизнеса, който реално носи данъци на хазната. Виждате колко нереалистичен и колко ощетителен за бизнеса е този бюджет. Основното внимание е насочено към майките с деца, към администрацията, чиито заплати се увеличават с 10%, също така има социални плащания към по-малки слоеве т.е той е един социален бюджет , но не от гледна точка на нуждите на бенефициентите, а от гледна точка на тяхното внимание предвид предизборната ситуация.“

 

Икономистът прогнозира, че е напълно възможно през пролетта да се търсят средства и от фискалния резерв, защото заемите и европейските пари може и да не с достатъчни да попълнят очакваната „дупка в бюджета“.

Цялото интервю с Евгений Кънев очаквате по-късно на ДЕБАТИ.БГ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!