Протестите в България срещу правителството на Бойко Борисов се засилиха в сряда (29 юли), 21-ия ден на въстание, като гражданите блокираха големи кръстовища и ключовия Дунав мост на границата на страната с Румъния при Русе-Гюргево. Така коментира Евроактив ситуацията в страната ни.

„Протестите в София и други големи градове набират скорост въпреки многократните изявления на Борисов, че той не възнамерява да подаде оставка и опита му да подобри имиджа на правителството, като заменя министри и отпуска огромни държавни средства за различни категории работници и пенсионери“, твърди публикацията.

Друга група протестиращи блокираха още един ключов елемент от международния товарен транспортен коридор – Проходът на републиката, планински проход в Стара планина, свързващ Велико Търново и Гурково.

В съобщения във Фейсбук Борисов призова протестиращите да не нарушават нормалния живот, като блокират кръстовища.

Протестиращите обвиняват Борисов в мафиотски начин на управление. Те призовават и за оставката на главния прокурор Иван Гешев, разглеждан като инструмент за предизвикване на страх и запазване на статуквото.

През последните месеци Борисов плаща висока политическа цена след няколко публикации на гласови записи и снимки, илюстриращи стила му за твърд подход и предполагаема корупция.

Нов гласов запис, който изтече в сряда, добави още масло в огъня. Глас, разпознаваем като гласа на Борисов изрича поредица от нецензурни обиди срещу президента Румен Радев, открит критик на Борисов, който има подкрепата на мнозинството от протестиращите.

Армен Бабикян, един от организаторите на протестите, заяви, че манифестацията ще продължи „ако е необходимо“ с месеци, докато Борисов подаде оставка.

Борисов отвърна, като каза, че Бабикян, експерт по връзки с обществеността, по-рано е „идвал при него, предлагайки проект за 3,5 милиона“ (не уточнявайки дали в евро или лева) в подкрепа на предизборната му кампания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!