На снимката: Йозеф Сайер

Унгарският политик и евродепутат Йозеф Сайер подаде оставка, след като беше задържан на секс парти в Брюксел в петък вечерта, нарушавайки белгийските мерки срещу коронавируса. За това съобщи „Брюксел Таймс“.

По-рано „Derniere Heure“ съобщи за оргия с 25 присъстващи, включително евродепутат, по време на която полицията е арестувала всички участници. Въпросният евродепутат е бил Йозеф Сайер.

Днес Сайер излезе с изявление, в което признава, че е присъствал на това, което той нарече „частно парти“.

„Съжалявам, че съм нарушил правилата за събиранията“, каза той. „Това беше безотговорно от моя страна и аз ще понеса последствията, които идват заедно с него.“

Полицията съобщи, че у евродепутата е открито хапче екстази. Сайер отрече да е негово притежание.

Партито се е провело в апартамент в „Rue des Pierres“, в центъра на Брюксел. Предполага се, че евродепутатът се е опитал да избяга по водосточната тръба, когато полицията е влязла, но е бил хванат и разпитан.

На всички присъстващи, сред които и дипломати, е наложена глоба от 250 евро, тъй като партито е нарушило мерките за коронавирус. Полицията е открила и наркотици на местопроизшествието. За случая били уведомени прокуратурата и кмета на Брюксел.

Сайер, известен като ултраконсервативен политик, е публикувал днес съобщение, в което се извинява на семейството си и на своите гласоподаватели заради участието си в „частното парти“.

Сайер е виден член на партия „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан. Вече стана ясна причината, поради която той неочаквано подаде оставка като член на Европейския парламент. Политикът обяви официално, че го е направил „след дълъг период на размисъл“ и „защото вече не може да се справи с напрежението в ежедневните политически борби“.

През последните години партията се обявява като противник на равните права на ЛГБТ общността в Унгария.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!