Петър Витанов Снимка: БНР
Петър Витанов Снимка: БНР

Личността на българския еврокомисар Мария Габриел няма общо с подкрепа за правителство, БСП няма никакво място в десен кабинет. Това заяви шефът на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

„За десните политически сили вероятно г-жа Мария Габриел е добра кандидатура. Познаваме се, работим заедно, сътрудничим с нея, кооперативна е. Това вероятно е кандидатура, която търси да укрепи международните партньорства на България. Но личността на г-жа Мария Габриел няма общо с евентуална подкрепа за подобно правителство от страна на социалистическата партия. Не трябва да сме нито пето колело, нито смокинов лист. Може би е изкушаващо за някои хора да са министри, но това би довело до края на нашата партия“, коментира евродепутатът пред БНР.

Според него и с номинацията на Мария Габриел шансовете за правителство не са големи.

„Застъпвам мнението, не от сега, а още от изборите, че не очаквам правителство. Разглеждам процесите, които вървят в момента, като опит на политическите партии да прехвърлят отговорността. Демонстрира се, че се полагат необходимите усилия. Но никой няма интерес да прави кабинет преди местните избори. Резултатите от местния вот дават дееспособност на партиите за 4-годишен период. Това със сигурност ще бъде калкулирано от тях“, посочи Витанов.

По думите му, ако се стигне отново до предсрочни избори БСП „в сегашното си състояние и с ръководство, няма потенциал за растеж“.

„Хората, които в момента са начело на партията са се превърнали в посмешище за активните български граждани. Основният процент от избиратели са над 75 години, което не дава перспектива за бъдещето. Трябва да се сменят и хората, и политиките, за да върнем доверието“, каза Витанов.

Той посочи, че големият грях на ръководството на БСП е, „че лишава България от нормално и голямо ляво“. Именно за него щяло да се говори на организирания от Делегацията на българските социалисти „Форум за прогресивни леви решения“, който ще се проведе в петък в София.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук