Асен Меджидиев
На снимката: Асен Меджидиев

Към 3 май 2023 г. в страната са доставени общо над 14 млн. и 470 хил. ваксини срещу COVID-19, като до момента са приложени едва 4 млн. и 612 хил. дози. Това съобщи в рамките на парламентарния контрол служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Общата стойност, която е платила държавата за ваксини срещу COVID-19, е в размер на близо 346 млн. в това число 1 305 464 лв. авансово платени през 2022 година дози“, каза министърът.

По думите му страната ни няма необходимост от нови количества, но по действащото споразумението с Pfizer за т.г. трябва да получим още над 8 млн. и 346 хил. дози. Затова България настоява ЕК, която води преговорите с компанията от името на държавите членки, да предоговори условията съгласно нуждите на държавите, като за България те са нулеви, като се избегне налагането на финансова тежест заради промяната в споразумението.

„В момента, благодарение на нашата позиция, се върви към леко отстъпление от страна на Pfizer, а това може да доведе тази година до спестяване на 50% от тези количества, което да икономиса един огромен финансов ресурс на държавата“, заяви министърът. България ще настоява за следващите години категорично да бъдат прекратени договорни отношения с Пфайзер за закупуване на следващи дози ваксини.

До този момент страната ни е дарила близо 3 млн. и 600 хил. ваксини, унищожила е над 1 млн. и 430 хил. на стойност 33 млн. лв. Предстои унищожаването на още 369 781 дози за над 11 млн. лв., посочи още служебният здравен министър.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук