европарламент

Европейският парламент ще даде съгласието си за нов дългосрочен бюджет на ЕС, само ако собствените ресурси бъдат увеличени, за да могат да се изплащат средства за възстановяване. Това предупредиха основните политически групи в писмо, адресирано до лидерите на ЕС преди срещата на върха в петък (19 юни), съобщава Евроактив.

„Вливането на нови потоци от приходи в целия ЕС е единственият начин да се намали нуждата от директни трансфери от националните хазни и така да се облекчи натискът върху гражданите. Парите трябва да се намерят от другаде: от джобовете на технологичните гиганти, големите замърсители и данъчните измамници“, предупредиха законодателите на ЕС.

Писмо до ЕК

Официалното писмо е подписано от лидерите на пет от седемте политически групи: Манфред Вебер – председател на ЕНП, Иратсе Гарсия-Перес – лидерът на групата на социалистите и демократите, Дачиан Чоло – председател на „Обновена Европа“, Филип Ламбъртс и Ска Келер – съпредседатели на „Зелените“ и Манон Обри и Мартин Ширдеван, съпредседатели на конфедеративна група на Европейската обединена левица/Северна зелена левица.

Предложението на Комисията за план за възстановяване включва 1,1 трилиона евро МФР (многогодишна финансова рамка) и инструмент за 750 милиарда евро за справяне с икономическата криза в епидемията от COVID-19, който ще се финансира чрез заемане на пари от пазарите, използвайки бюджета като гаранция.

Депутатите искат да се постигне споразумение относно собствените ресурси, за да са сигурни, че бъдещите дългосрочни бюджети на ЕС няма да се изправят пред съкращения, за да се плащат заемите на Комисията.

„Трябва да действаме като отговорни политици: приоритетите на ЕС няма да изчезнат след нашите условия“, заявиха те и добавиха, че това ще изпрати и положителен знак към пазарите.

Законодателите на ЕС поискаха първите инструменти да стартират до 2021 г.

„Няма да бъдем удовлетворени от обещание за „бъдещи предложения“, предупредиха парламентаристите и поискаха Комисията и Съветът да постигнат съгласие поне относно срока.

Представител на ЕС заяви, че е трудно да си представи дискусия относно собствените ресурси по време на съвета в петък, тъй като за да се проведе тази дискусия, Комисията ще трябва да представи конкретни предложения.

Той добави, че въпросът за суверенитета в данъчното облагане е много спорен за някои държави-членки. Необходимо е единодушие за споразумение за данъчната политика в целия ЕС.

Въпрос на доверие

„Институциите на ЕС, заедно с държавите-членки, трябва колективно да гарантират, че Европа ще излезе от тази криза по-силна и това е очакването на нашите граждани; неоправдаването на надеждите им не е опция“, се казва в писмото.

В него депутатите засягат един от най-противоречивите въпроси на масата, пропорциите на парите, които ще бъдат в безвъзмездни средства и заеми. За законодателите на ЕС най-малко 500 милиарда евро от инструмента за възстановяване трябва да бъдат разпределени в безвъзмездни средства – което се сблъсква с визията на редица държави-членки, които казват, че инструментът трябва до голяма степен да се основава на заеми.

Депутатите определят кризата като „събуждане“ и изтъкват, че парите трябва да финансират „зеления“ преход, дигиталната трансформация и да насърчат устойчивия растеж.

„Солидарността върви ръка за ръка с отговорността“, пишат те.

Още работа по Плана за възстановяване

Парламентът трябва да изясни формата и управлението на плана за възстановяване, „с цел повишаване на неговата прозрачност и демократична отчетност“. Планът за възстановяване на ЕС трябва да бъде съгласуван с единодушие на ниво Европейски съвет, но все пак е необходимо Парламентът да даде съгласието си.

И Парламентът, и Съветът изглежда са съгласни за необходимостта да се постигне споразумение преди лятото. Представителите на ЕС приветстваха положителния тон от държавите-членки през последните седмици, осъзнавайки извънредните обстоятелства, и се надяват да постигнат споразумение до средата на юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук