европарламента

Европейските ценности трябва да надделеят, дори в извънредно положение. Това се казва в резолюция на евродепутатите, приета на последното заседание вчера, на което тема беше пандемията от коронавирус. Евродепутатите предупреждават за „риск от злоупотреба с власт“ и призовават Европейската комисия да увеличи усилията си, като предприеме правни действия, когато е необходимо.

Реакцията на евродепутатите

В петък Парламентът прие резолюция, която прави преглед на състоянието на европейските демократични ценности в контекста на националните мерки за борба с пандемията. При това с впечатлявано мнозинство от 496 гласа „за“. Това е рядко срещано обединение сред депутатите от различни политически партии в Европейския парламент.

В дебата в четвъртък с комисаря по правосъдието Дидие Рейндърс почти всички оратори изразиха опасения относно правата на гражданите и уязвимите групи в редица държави от ЕС, в които са взети мерки за извънредно положение.

Мерките трябва да подлежат на парламентарен надзор. Устойчивостта на правосъдните системи е подложена на изпитание, пандемията очерта нуждата от ускорено преминаване към електронно правосъдие, добави еврокомисарят.

Парламентарната група на Европейската народна партия посочи, че видът на мерките следва да се определя от учените, а политиците са отговорни за спазването на законността. Според социалистите и демократите мерките поставят демокрацията на изпитание и натоварват управляващите с изключителна отговорност.

Групата „Обнови Европа“ отбеляза, че мнозинството от гражданите в ЕС са убедени в нуждата от мерките. Някои правителства обаче цинично се възползват от пандемията за авторитарно управление, добавиха либералите.

„Зелените“ посочиха, че свободата на изразяване и на медиите в някои държави от ЕС е била ограничена и сред отрицателните примери дадоха мерките, предприети в райони с ромско население в България. Според Европейските консерватори и реформатори някои правителства използват правомощия, които в обичайни времена биха били възприети като злоупотреба.

Според тях на места в ЕС се наблюдават действия, характерни за диктатури като Куба и Венецуела. Не са само в Полша и Унгария, но и в Испания, се предприемат противоконституционни действия, налага се цензура, оправдана с борбата с дезинформацията, посочиха консерваторите.

Европейската обединена левица заяви, че ограниченията водят до несправедливост и нарушаване на основните свободи.

Какво се казва в резолюцията на Европейския парламент?

В резолюцията Парламентът посочва, че спешните мерки представляват „риск от злоупотреба с власт“ и подчертава, че те трябва да бъдат необходими, пропорционални и с временен характер, когато засягат демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Националните правителства не трябва да „злоупотребяват с извънредни правомощия, за да приемат законодателство, несвързано със спешното здраве на COVID-19“.

 „Тази пандемия се оказва най-тежката криза в историята на Европейския съюз. Независимо от това, Европейският парламент изпълнява своя дълг към гражданите, като се бори за техните права и свободи, особено когато правителствата използват пандемията като оправдание за атака на ценностите на ЕС. Комисията и държавите-членки трябва да засилят усилията си за отстояване на основните права, демокрацията и върховенството на закона по време на тази криза и да гарантират, че правителствата спазват демократичните принципи в своите мерки“, заяви докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар.

Евродепутатите не препоръчват въвеждане на извънредно положение и настояват в случаите, когато то все пак  е въведено  ясно да се определя делегирането на правомощия  и осигуряване на парламентарен и съдебен контрол.

Правителствата трябва да се въздържат от неправомерно ограничаване на свободата на събиранията или забраната на демонстрации, се казва още в резолюцията.

„Въздържайте се от приемане на мерки, които оказват дълбоко въздействие върху основните права, напр. сексуално и репродуктивно здраве и права (като фактическата забрана на абортите в някои държави-членки), докато опасенията за общественото здраве не позволяват надлежно демократично обсъждане и сигурен протест“, пише в позицията на евродепутатите.

Правителствата трябва да проявяват максимална сдържаност при ограничаване на свободата на движение, особено по отношение на правото на семеен живот, се казва още в декларацията.

Евродепутатите призовават и да се гарантира правото на образование т.е учениците да  имат достъп до обучение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!