Доналд Тръмп
на снимката: Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път намекна за възможна нова администрация в Белия дом през януари, съобщава Би Би Си. Президентът говори по време на брифинга на оперативната  група за коронавирус. Това беше първата му публична изява след като американските медии обявиха поражението му на изборите.

Докато страната се сблъсква с увеличаващия се брой нови огнища на Covid-19, Тръмп заяви, че няма да налага пълна блокада на страната, добавяйки:

„Каквото и да се случи в бъдеще, кой знае коя администрация ще бъде. Предполагам, че времето ще покаже.“

Президентът, който не споменава Байдън по име, отказа да отговаря на репортерски въпроси.

По-рано Тръмп заяви, че печели президентските избори в щата Пенсилвания съгласно американската конституция.

„Нямаше достъп за преброяването на 700 000 бюлетини във Филаделфия и Питсбърг, което означава, че в съответствие с нашата велика конституция ние печелим щата Пенсилвания”, написа Тръмп в Twitter.

Междувременно нараства натискът върху Тръмп да признае победата на Байдън и да помогне за подготовката на прехода между администрациите в Белия дом.

Резултатите в Джорджия и Северна Каролина бяха последните, които се очакваха.

Днес стана ясно, че в Джорджия Байдън печели, като това е първата победа за демократ от 1992 година насам. Там се наложи ръчно преброяване на бюлетините поради малкия марж между двамата кандидати.

Изборните гласове на Байдън се равняват на резултатите, които Тръмп постигна при победата си над Хилари Клинтън през 2016 г.  Тогава Клинтън призна победата на Тръмп при разлика от 3 милиона гласа. Сега разликата е над 4 милиона и въпреки това Тръмп все още не признава официално поражението си.

Дори напротив. Президентът Тръмп започна поредица от съдебни битки в различни щати и изложи необосновани твърдения, допълва Би Би Си. Но усилията му претърпяха сериозни неуспехи.

В Аризона екипът му прекрати съдебно дело с искане за преразглеждане на бюлетините, подадени в деня на изборите, след като стана ясно, че преднината на неговия съперник не може да бъде победена. Оспорването се основава на твърдението, че някои законни гласове са били отхвърлени

В Мичиган съдия отхвърли искане на двама републикански наблюдатели на анкети, които твърдяха, че има измама в окръг Уейн, за блокиране на удостоверяването на резултатите от изборите в Детройт

Във Филаделфия, Пенсилвания, исканията на кампанията на Тръмп за непризнаване на няколко партиди бюлетини по пощата също бяха отхвърлени.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!