Европейският парламент одобри с огромно мнозинство резолюция, чрез която определи кои са  ключовите принципи и условия за одобряване на споразумението за излизане на Великобритания от Общността. Резолюцията е приета от 516 депутати от общо 699 в пленарна зала. 133 гласуваха „против”, а 50 се въздържаха. Европейският парламент ще трябва да одобри всяко постигнато споразумение относно напускането на ЕС от страна на Великобритания.

В резолюцията са включени така наречените „червените линии”, които не могат да бъдат прекрачвани по време на преговорите.

 „Искаме да постигнем добро споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. А след това искаме и добро споразумение за отношенията между страната и Общността след Брекзит”, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Евродепутатите в Страсбург подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и равноправно отношение спрямо гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и на британските граждани, пребиваващи в ЕС.

В резолюцията ясно се посочва, че Обединеното кралство продължава да бъде държава членка на ЕС до датата на официалното си напускане. Това поражда финансови задължения, подлежащи на изпълнение. Освен това става ясно, че някои договорености за смекчаване на последствията от напускането на Великобритания, като безмитен достъп до единния пазар например, могат да продължат не повече от три години, след като страната официално напусне Съюза.

 „Преговорите ще протекат в приятелски дух, понеже Великобритания е държава, която е допринесла много за нашия съюз. Тя ще остане близка с нас и много след като напусне ЕС”, коментира Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук