Европейски парламент

Европейската народна партия е внесла искане за поправки в текста на резолюцията за България, която предстои да бъде гласувана в Европарламента. Това става два дни след обсъждането й в пленарната зала в Брюксел.

Очаква се тази вечер евродепутатите да гласуват внесените общо 49 поправки в проекторезолюцията за върховенството на закона в България и продължаващите близо 3 месеца протести, предаде БНР. Повечето от тях целят да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството.

Цели 36 поправки е внесла евродепутатката от Европейската народна партия Роберта Мецола. Тя настоява в документа да бъдат добавени случаите с  президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

Мецола иска да фигурира и текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения,  финансира продължаващите протести, като явно визира укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

Евродепутатите имаха право да внасят изменения до понеделник вечерта. Днес те ще гласуват всички предложения за изменения поотделно, а в четвъртък е окончателното гласуване.

Очаква се резолюцията да бъде подкрепена от по-голямата част от социалистите, либералите, крайната левица и зелените, а срещу нея да гласуват повечето евродепутати от ЕНП и европейските консерватори и реформисти.

Вчера от БСП заявиха, че нейните евродепутати трябва да подкрепят планираната резолюция на ЕП за върховенството на закона в България, защото тя дава вярна оценка на управляващите. Не бива обаче да приемат текстовете, съдържащи упреци за нератифицирането на Истанбулската конвенция, заявиха от партията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук