Обама
Мишел Обама заклейми президента Тръмп

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама отправи остри критики към президента Доналд Тръмп във видеообръщение. Тя обвинява държавния глава в „умишлено лошо управление“ на кризата с коронавируса и в расизъм, предаде Асошиейтед прес.

В клипа, разпространен вчера от предизборния щаб на кандидат-президента на демократите Джо Байдън, Обама призовава всички чернокожи и млади избиратели да не „хабят“ своя глас на изборите през ноември. Тя отбелязва, че във войните в Ирак, Афганистан, Виетнам и Корея са загинали по-малко американци, отколкото в сегашната пандемия. Според нея по отношение на вируса Тръмп е отстъствал.

Мишел Обама обвинява Тръмп в расизъм по повод негови и на негови съпартийци от Републиканската партия изявления, в които са излъгали за това как малцинствата ще разрушат предградията като целта е била да отвлекат вниманието от своите „главозамайващи провали“.

Бившата първа дама се обърна и към хората, които все още не са решили за кого да гласуват.

 „Искам всички, които все още не са решили, да мислят за всички онези като мен и моите предци,милионите хора, които приличат на мен и са се били и умирали и са се трудили като роби, войници и работници, за да помогнат за изграждането на тази държава. Расизмът, страхът, разделението, това са мощни оръжия“, предупреди Мишел Обама.

Видеоклипът беше заключителното послание на Мишел Обама към американците по-малко от месец преди изборите.Той е бил записан преди няколко седмици, съобщава Си Ен Ен, като цитира свой източник.

В новото видео Обама засяга сериозно президента заради неговата „неспособност“ да приеме пандемията сериозно, допълва Си Ен Ен. Възползвайки се от записаното аудио от разговора на Тръмп с журналиста Боб Удуърд, бившата първа дама помоли американците да „огледат света“ и да сравнят отговора на пандемията в САЩ с този в други страни.

„Те разполагаха със същия вид ресурси, за да го съдържат, както и ние“, каза тя. „Но това, с което не трябваше да се борят, беше този президент.“

Обама казва, че президентът е знаел колко е опасен и смъртоносен вируса, но е излъгал американците като им е казал, че просто ще изчезне. Така той „удвои разделението и негодуванието“, заявява Мишел Обама и критикува Тръмп за пренебрегването на препоръчаните насоки за обществена безопасност.

Обама отправя и директен призив към жените, опирайки се на опита си като майка, за да докаже, че управлението на Тръмп не създава безопасна среда за семейства и деца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!