Финансовите министри на страните от еврозоната /т. нар. Еврогрупа/ постигнаха прогрес в консултациите за бюджета на валутната зона с 19 члена, съобщи „Ройтерс“. Съгласието обаче засега е само принципно и не се знае още нито размерът на бюджета, нито как ще се набират средствата, съобщи председателят на Еврогрупата Марио Сентено, цитиран от „Ройтерс“.

Миниcтpите на държавите oт вaлyтния cъюз иcĸaxa дa пocтигнaт cпopaзyмeниe зa тoвa дaли oбщият бюджeт зa 19-тe cтpaни-члeнĸи тpябвa дa ce финaнcиpa чpeз cпeциaлни дaнъци или тpябвa да ce изпoлзвaт caмo cpeдcтвa oт бюджeтa нa цeлия 28-члeнeн Eвpoпeйcĸи cъюз.

Сентено съобщи, че Еврогрупата е направила „малки стъпки“ на срещата, започнала в четвъртък и завършила в петък сутринта. Все пак основни характеристики на вероятния бюджет остават неясни, защото няма съгласие относно начина за неговото финансиране. Решението за размера на бюджета на еврозоната се очаква да бъде взето в по-широк формат – от лидерите на страните от ЕС, по-късно тази година на срещана в Люксембург, каза Сентено на пресконференция.

По думите му засега министрите са постигнали сделка „в широки рамки“ по реформата на спасителния фонд на еврозоната – Европейския механизъм за стабилност, която ще му даде капацитета да се справя с бъдещи финансови кризи. Споразумението за тези реформи трябва да бъде финализирано през следващите месеци с одобряването на законовите текстови.

Министрите не успяха да се споразумеят за обща застрахователна схема за банковите депозити, смятана за ключова за укрепването на банковия съюз на еврозоната. Тя би подсилила съпротивителните й способности в случай на финансова криза, но засега постигането на съгласие продължава да се изплъзва. Еврокомисарят на икономиката и финансите Пиер Московиси сподели, че е „много разочарован“ от липсата на прогрес по този въпрос.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че направеният прогрес по бюджета на еврозоната е важен. По думите му бюджетът трябва да стане действащ през 2021 година и представлява „промяна в правилата на играта“ и „миниреволюция“, която много ще подобри начина на функциониране на еврозоната и ще третира по-правилно икономическите проблемни теми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!