Румен Радев, Виктор Орбан
на снимката: президентът Румен Радев и премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан и президентът Румен Радев са обсъдили „незадоволителното справяне“ на миграционната криза от страна на Европа, унгарско-българските връзки и енергийни въпроси, съобщи говорителят на унгарския премиер.

Двамата са се съгласили, че Европа не е успяла да направи съдържателен напредък в разрешаването на миграционната криза през последните години, докато заплахата от миграция все още съществуваше.

Радев и Орбан са единодушни, че ЕС няма кризисен план в случай на внезапен миграционен натиск над Стария континент и това прави ситуацията за България „изключително трудна“.

Орбан е уверил Радев, че унгарското правителство продължава да вижда България като съюзник в проблема с миграцията и е готово да помогне на София по всякакъв възможен начин.

Радев на свой ред похвалил икономическите постижения на Унгария и посочи, че семейните субсидии в страната са високо ценени у нас.

В Будапеща Радев ще се срещне с унгарския си колега Янош Адер.

„Трябва да съдействаме, при тази увеличена фрагментираност на ЕП, по-бързо да преодолеем различията си, да формираме ефективни институции, да работим за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада“, коментира след срещата Радев.

И допълва:

„За да върнем доверието и да има перспектива Европа, трябва да работим така, че хората в този парламент да надмогнат своето мислене като географски граници между държавите, да излязат от тези рамки и да мислят за европейските граждани като цяла общност”, посочи президентът.

Затова трябва по-голямо внимание и ние ще настояваме за кохезия и за всички инициативи и програми, които водят към социално-икономическо сближаване, допълни той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!