Данаил Кирилов
на снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Продължават усилията да се спечели благоволението на Европейската комисия за сваляне на мониторинга върху Бълария, част от които е опитът за създаване на процедура за разследване и отстраняване на „тримата големи“ в съдебната система главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд /ВКС/ и Върхавния административен съд /ВАС/. Отговорност за реформата пое правосъдният министър Данаил Кирилов, който представи идеите си пред представители на неправителствения сектор и магистрати.

Не е никак сигурно, че вижданията на Кирилов ще удовлетворят ЕК, която е издала препоръки за по-дълбока реформа. Залогът за министъра става още по-висок, след като вчера той обяви, че ако мониторингът не отпадне до края на мандата на настоящата еврокомисия, той ще подаде оставка. Целта на това изказване остана неразкрита, поне засега, тъй като, според запознатите, то в никаква степен няма да трогне който и да било в ЕК.

Кирилов предлага главният прокурор да бъде разследван от подчинените си, като дали разследващият ще е от спецпрокуратурата или от Софийска градска прокуратура зависи от разследваното престъпление. Той предвижда същата процедура да важи и за председателите на върховните съдилища.

„Моето дълбоко убеждение е, че процедурите трябва да са реципрочни за тримата големи“ – смята правосъдният министър.

Това обаче поставя главния прокурор в привилегировано положение спрямо останалите двама „големи“, защото той има конституционни правомощия да осъществява някакъв контрол върху евентуално дело и да използва тава, за да влияе на дело срещу себе си, докато двамата председатели на върховни съдилища нямат правото да се месят в решенията на подчинените им съдии.

Правосъдният министър предложи разследванията срещу „тримата големи“ да могат да се водят само за извършено умишлено престъпление от общ характер, а разследването и отстраняването на някого от тях да се решава със 17 гласа „за“ от Висшия съдебен съвет /ВСС/. Предложението за отстраняване може да се направи от министъра на правосъдието и от минимум трима членове на ВСС.

Срокът на разследването не може да надхвърли година и половина при тежки престъпления, а в останалите случаи – 8 месеца. Докато някой от „тримата големи“ е разследван, той няма как да се върне на работа. ВСС ще може да получава сигнали за престъпление на някой от тройката от всички, включително обикновени граждани.

На дебата стана ясно, че темата за „тримата големи“ не е обсъждана поне от година и присъстващите на срещата не са готови да се произнесат по предложенията на Кирилов. Имаше мнения и че тезите му са неясни и липсват ясни мотиви. Бившият правосъден министър Миглена Тачева, която сега оглавява Национален институт на правосъдието, обобщи, че е нужно повече време, за да бъдат обсъдени предложенията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!