Британски съдия насрочи пълно изслушване за екстрадиция, което да започне през февруари следващата година, за основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, който е издирван в САЩ по обвинения в шпионаж.

Според САЩ Асанж е нарушил законите против шпионаж в страната, като е публикувал през 2010 г. големи обеми класифицирана информация на американската армия. Първоначално, в сътрудничество с Ню Йорк Таймс и Гардиън, Уикилийкс публикуваха редактирани версии на армейските доклади и дипломатическите документи, с които разполагаха.

В тях бяха заличени имената на служители на службите и техни контакти в различни страни. Но скоро след това Джулиан Асанж реши, че този формат е много ограничаващ и публикува целите документи без никаква редакция.

Държавният секретар Майк Помпео каза, че Уикилийкс действа като вражеска разузнавателна служба и е инструмент, от който се възползват противници на САЩ, като Русия.

Ако бъде признат за виновен по 18-те обвинения в САЩ, Асанж е изправен пред присъда от 175 години затвор.

Австралиецът се кри в последните 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, но беше изхвърлен от там след смяна на властта в южноамериканската страна. В момента Джулиан Асанж излежава 50-седмична присъда във Великобритания, след като беше пуснат през гаранция през 2012 г., но не я спази и се укри от съда.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!