Вишеградската група от централноевропейски страни няма да представи общ кандидат за президент на Европейската комисия, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш след среща с колегите си от Унгария, Полша и Словакия в Будапеща в четвъртък.

Държавите-членки на ЕС трябва да изберат нови председатели на изпълнителната Европейска комисия, Европейския съвет – който се състои от държавите-членки, Европейския парламент и Европейската централна банка.

Бившите комунистически страни и сегашни членове на ЕС от Източна Европа, които се присъединиха към блока от 2004 г., търсят как да подсигурят техният глас да се чува в управлението на курса за един континент, доминиран от богати западни държави като Германия и Франция. Лидерите на ЕС ще се срещнат на 20-21 юни, за да умуват за работни места, с цел да балансират интересите на отделните държави и групи от страни, както и на политическите партии.

Бабиш обаче каза, че групата не е имала общ кандидат за председател на Комисията, нито за председател на Европейския съвет – пост, понастоящем държан от поляк Доналд Туск.

„Целта е всички ние да изберем най-добрия кандидат за всички – каза той пред репортери на брифинг, показан на живо по Чешката телевизия – Това /събиране/ не беше за определяне на кандидат за поста на председателя на Европейската комисия, дори не за Европейския съвет. Мисля, че нямаме такива амбиции.“

Говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан добави в изявление, че групата ще „представя обща гледна точка“ по отношение на персонала и политиката на срещата на върха.

Едно от потенциалните имена, обсъждани във Вишеградската група, беше словашкият дипломат Марош Шефчович, настоящият заместник-председател на комисията, но Бабиш така и не го посочи изрично като общ кандидат.

„(Името му) бе споменато накратко… В момента не става въпрос за това, че ние бутаме някого, в момента дебатът е дали да се избере spitzenkandidat (водещи кандидати, представени от фракциите в Европейския парламент) или някой друг.“

Страните от Вишеградската четворка заемат твърда позиция по въпроси като миграцията и като цяло се противопоставят на действията за концентриране на повече правомощия в институциите на ЕС. Десните националистически правителства в Унгария и Полша се сблъскаха с Брюксел по въпросите на имиграцията и върховенството на закона. От страните от Четворката само Словакия използва еврото, а останалите три не проявяват склонност да изхвърлят националните си валути, въпреки че са официално ангажирани с това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!