Фил Хоган

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка след твърденията, че е нарушил противоепидемичните правилата във връзка с коронавируса. По време на гостуването си при роднини в Ирландия еврокомисарят е участвал в обяд на обществото на любителите на голфа, на който са присъствали над 80 гости.

Случаят стана известен като „Голфгейт“ и доведе по-рано до оставките на ирландския министър на земеделието Дара Калиъри и заместник-председателят на Сената Джери Бътимър.

Новината за оставката на Фил Хоган дойде, след като ирландският премиер Михол Мартин заяви, че висш служител е нарушил ирландските правила в борбата с коронавируса, целящи ограничаване на пандемията.

Фил Хоган вече се извини за участието във вечерята в Западна Ирландия, но от правителството допълниха, че е станало ясно, че той е нарушил и правилата за самоизолация при пристигането си от Брюксел.

Хоган е кацнал в Ирландия на 31 юли и е заминал за временна си резиденция, но тъй като Белгия не е в „зеления списък“ на Ирландия, Хоган е трябвало да се самоизолира за 14 дни.

Но на 5 август той е отишъл в болница в Дъблин, където си е направил тест, който е бил отрицателен. Хоган е заявил, че не е нужно повече да ограничава движенията си, което е било оспорвано от здравните власти, тъй като по закон, независимо от теста, трябва да изкара цялата самоизолация.

А на 19 август Хоган е присъствал на вечерята в голф клуба, на която е имало 80 души, ден след като ирландското правителство забранява събиранията на повече от 6 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!