Трети еврокомисар в рамките на тази седмица ще посети страната ни. Днес с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев ще разговаря европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Европейският дипломат ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, с министрите на финансите и на европредседателството – Владислав Горанов и Лиляна Павлова.

Йотингер ще разясни бъдещите бюджетни политики на Европа.

„Сега е моментът, когато подготвяме европейските финанси за след 2020 година. Ето защо обикалям всички европейски столици. Ще говорим главно за таваните в плащанията, очакванията,  следващата многогодишна рамка, която разработваме заедно с Европейския парламент и която ще бъде представена до май следващата година” – така Йотигнер определя целта на визитата си.

В личния си блог комисар Йотингер написа, че страните нетни донорки не са склонни да запълват дупката, която се оформя заради оттеглянето на Великобритания от ЕС, а страните-получателки, сред които и България, не искат да се орязват средствата по структурните фондове.

Еврокомисарят признава, че трябва да се търси компромис между двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!