Европейската комисия

Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз затова, че не е свързала търговския си регистър със системата на ЕС за такива регистри, съобщи БНР.

Крайният срок за България да направи това е бил юни 2017 г.

От Еврокомисията подчертават, че така се затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, компаниите и специалистите от ЕС. Освен това търговските регистри не могат да си сътрудничат при трансгранични сливания, в които участват български дружества или при процедури, свързани с трансгранични клонове на български дружества.

Това не е първият път, в който ЕК дава на съд България, като например досега страната ни е била подвеждана под отговорност за редица екологични проблеми, сред които и мръсният въздух. На крачка сме да получим и глоба във връзка с изхвърлянето на отпадъци.

Европейската комисия предупреди, че ще поиска Съдът на ЕС да наложи на България глоба, ако до два месеца страната ни не приеме стандарти за депата за депониране на отпадъци.

Според европейската директива за отпадъците депата трябваше да бъдат закрити до 2009 г., освен ако не спазват законодателството на ЕС. Именно заради липсата на мерки по този въпрос през 2015 година България вече беше осъдена веднъж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!