На снимката: Георги Кадиев

БСП да направи съюз с „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. Това предложи депутатът от БСП Георги Кадиев в своя Фейсбук профил.

Според него към момента това е единственият начин да няма нови предсрочни избори.

„Няма значение кой формално е получателят на мандата – получава се заедно, целите се формулират заедно, правителството се предлага заедно, гласове в подкрепа се търсят заедно. Просто ще свършим това, което ИТН трябваше да свърши. Заедност и равностойно партньорство е ключово. Може да не се харесваме, но това е без значение. Не ни ли казахте точно това на изборите?“, написа той в социалната мрежа.

Трябва да се отбележи обаче, че такава коалиция би имала едва 83-ма депутати, което означава, че подобно правителство отново ще бъде на малцинството и ще трябва да разчита на подкрепата на някоя от другите три партии – ГЕРБ (63), ДПС (29) или „Има такъв народ“ (65). И трита варианта обаче са доста спорни, тъй като от ДБ и ИСВМ са категорично против съюз с ДПС и ГЕРБ. Настроенията спрямо партията на Слави пък са спорни, след като преди 3 дни Трифонов обяви самостоятелен кабинет с противоречиви личности.

Още в понеделник БСП обяви, че няма да подкрепи предложения от Слави Трифонов кабинет, като те бяха предшествани от ИСМВ. По-късно представители на ДБ заявиха, че предложеното правителство говори за задкулисни връзки с ДПС и че биха обмислили подкрепа на ИТН единствено ако се промени съставът на кабинета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!