Афганистанските сили за сигурност, талибани

Съединените щати ще евакуират хиляди афганистански преводачи и други хора, които са помагали на американските сили в страната. Това ще започне да се прави в края на юли, заяви високопоставен служител от американската администрация в сряда.

„По указание на президента Байдън Съединените щати стартират операция Allies Refuge, ( Убежище за съюзниците ), за да осигурят полети за преместване на отговарящи на условията афганистански граждани и техните семейства, които са подкрепили САЩ и нашите партньори в Афганистан, и които са отправили официални искания за напускане“, гласи изявление на официалния представител.

Според съобщения на американски медии, около 18 хиляди афганистанци, които са помагали на американските войски, включително като преводачи, и още около 53 хиляди членове на семействата им, се надяват да получат имигрантски визи за САЩ. Това обаче е доста продължителен процес, затова беше решено да бъдат евакуирани. Те се страхуват от отмъщение от страна на талибаните, които се стремят да си възвърнат контрола над правителството в Кабул след напускането на американските войски преди края на август.

От съображения за сигурност американската администрация няма да предостави допълнителни подробности относно графика на полетите.

Както президентът даде да се разбере, САЩ остават уверени, че афганистанската армия разполага с инструментите и способностите да защитава страната си и че в крайна сметка конфликтът трябва да бъде разрешен с преговори“, добави служител на Държавния департамент.

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш разкритикува изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан, като заяви, че цивилните са оставени да бъдат „безмилостно избити“ от талибаните.

В момента правителствените сили Афганистан срещат сериозен отпор от страна на бойците от движение „Талибан”, които успяха да превземат значителни територии в селските райони и започнаха настъпления към големите градове. Нестабилността в страната се увеличи след обявеното от САЩ решение да изтегли войските си от там до 11 септември. Повечето от 2500 американски и 7500 военнослужещи от НАТО вече са напуснали Афганистан.

Понастоящем талибаните контролират най-малко 212 области в Афганистан, докато афганистанското правителство контролира 70 области. Около 116 области остават оспорвани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук