Премиерът Кирил Петков и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
На снимката: премиерът Кирил Петков и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Условията на европейското ембарго върху руския петрол са договорени, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници от Европейската комисия, пожелали анонимност. Ембаргото е част от шестия пакет икономически санкции на ЕС срещу Русия 

Държавите членки ще преустановят вноса на руски суров петрол по море в рамките на шест месеца, а на рафинирани петролни продукти – в рамките на осем месеца, съобщава медията. Европейската комисия предлага още ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други държави членки или трети страни.

Отсрочка за България

Според преработения проект България ще получи преходен период до юни или декември 2024 година.

В началото на май България поиска именно две години отсрочка от санкциите, а през последните седмици премиерът Кирил Петков казваше, че страната ни ще получи въпросния гратисен период. Ако информацията на Bloomberg се окаже вярна, значи Европейската комисия се е съобразила с искането на страната ни.

Отсрочка и за Унгария, Словакия, Чехия, Хърватия

Според информацията, отсрочка ще получи още Унгария. Европейската комисия е предложила петролопроводът „Дружба“, по който Унгария получава суровини, да бъде освободен от санкции. Предложението ще даде време на Унгария, която се противопоставя на петролното ембарго, за да намери техническо решение за задоволяване на енергийните си нужди. Отсрочката на Унгария отново би била до юни или декември 2024 година.

Решението дава отсрочка и на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия. Хърватия може да получи освобождаване от пакета санкции за внос на вакуумен газьол.

Според Bloomberg днес ще се проведе среща, в която преработеният пакет санкции ще бъде обсъден финално.

Утре, понеделник 30 май, предстои и среща на лидерите на ЕС в Брюксел, когато ще се обсъжда войната в Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук