Владимир Путин
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин каза в интервю за BBC, че не вярва, че страната му ще използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна.

По думите му, според руските военни правила такива оръжия не се използват в конфликти като този.

Русия има много строги разпоредби за тяхното използване, каза той, главно когато съществуването на държавата е застрашено.

„Това няма нищо общо с настоящата операция“, каза още той.

Когато Владимир Путин обяви повишена готовност на руските ядрени сили в края на февруари – скоро след началото на инвазията в Украйна, това беше широко възприето като предупреждение за намерение те да бъдат използвани.

Путин обвини Запада и НАТО за агресията си. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс нарече това опит да се отклонят вниманието на хората от „това, което се случва в Украйна“, заявявайки, че Русия изостава от първоначалния план на нахлуването си и се опитва да „напомни на света“, че има възпиращ фактор.

Припомняме, че Путин се опита да превземе цяла Украйна, използвайки блицкриг – нападателната военна доктрина на светкавичната война. Путин обаче се провали в този си план.

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да бъдат използвани на относително къси разстояния, за разлика от „стратегическите“ ядрени оръжия, които могат да бъдат изстреляни на много по-дълги разстояния и да се превърнат в тотална ядрена война.

Терминът тактическите ядрени оръжия, пише BBC, включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани на бойно поле. Смята се, че Русия има около 2000 тактически ядрени оръжия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук