Българската икономика расте със стабилни показатели, а износът процъфтява докато икономиката й, отворена към бизнеса и добре образованата местна работна ръка са магнит за чуждестранни инвестиции. Все повече чуждестранни компании изнасят капитали там, правейки значителни инвестиции, производителността се увеличава. В същото време много български компании са достойна конкуренция на европейския пазар, което значително увеличава техния знос.

Журналистът на „Евронюз” Апостолос Стайкос каза, че нарастващият брой на инвеститорите описват България с фразата: „Отворена за бизнес”.

Столицата на България – София е модерен бликащ от енергия европейски град, както и икономически метрополис на Балканите.

През 2017 г. БВП на България е в размер на 50,4 млрд. евро, а икономическият растеж достигна 3,6%. В същото време инвестициите растат с 3,8%, а стойността на износа е 25,8 млрд. евро.

ЕК предвижда икономическият ръст на България да е малко под 4%през 2018 и 2019 г.

Високите постижения на страната са резултат от много усилена работа, която води до благоприятна среда за инвестиции.

МАГНИТ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ

Някои инвеститори видяха добра възможност много преди България да стане „история за  икономически успех”. Ubisoft, френска компания за видеоигри отвори студио в София още през 2006 г., когато работеха едва 11 служители.

Директорът а компанията Иван Балабанов казва, че комбинация от няколко фактора е направила България магнит за чуждестранни инвестиции, включително добре образованата работна сила, добрата инфраструктура и атрактивните нива на данъците.

„Имаме добро образование и много добра инфраструктура що се отнася до развитието на информационните технологии. От друга страна са макроикономическите показатели например нивата на данъчно облагане и подкрепата от правителството. Хората са най-важни, когато говорим за индустрията на информационните технологии”, каза той за „Евронюз”.

В целия свят Ubisoft, която има основание да се хвали с видео игри като Assasin’s Creed има общо 12 хил. служители в 94 държави.

„След отварянето на Ubisoft Sofiа сме създали 195 работни места, а имаме планове и да се разрастваме. През следващите 2-3 години планираме да станем поне 300 души. Възползваме се от местния талант, било то в сферата на технологиите, креативността или създаването на съдържание. Считаме, че България е добра дестинация за продължаващо разрастване в бъдещето”, добави Балабанов.

Михаил Лозанов, криейтив директорът на Ubisoft работи в компанията в София от първия ден през 2006 г. Тогава той е главен програмист.

„Чух, че Ubisoft отварят офис. Тя беше една от компаниите, които наистина уважавам, затова кандидатствах за позицията и бях одобрен. Това беше преди 12 години. Присъединих се като главен програмист и се издигнах до криейтив директор”, каза той.

ИЗКАЧВАНЕ ДО НОВИ ВЪРХОВЕ

Не само чуждестранни компании инвестират и създават бизнес в България. Walltopia – българска компания, която изнася продуктите си в целия свят, също се възползва от високото качество на служителите в страната и се разраства стремително.

Тя е основана през 1998 г. и се водеща компания в света за производство на стени за катерене с над 1800 проекта в повече от 50 страни на 6 континента.

Тя конструира и произвежда широк спектър от атракциони. Компанията има своя фабрика в град Летница на два часа път от София. Walltopia е произвела милиони квадратни метри стени и има екип от повече от 600 професионалисти в целия свят.

Инвестиционният мениджър на компанията Ирина Станева разкри каква е тайната на успеха на компанията, постигнат само за три години: „Страст, продукт и хора”.

„Мисля, че България е много добро място за инвестиции особено в последните няколко години, защото всичко се разраства и развива. Има много бизнеси, които се разрастват стремително. Това е хубаво не само за икономиката, но и за хората, които искат да останат да живеят тук, защото могат да изградят много добри кариери. Бюрокрацията тук е ниско ниво в сравнение с другите държави. Имаме ниски корпоративни данъци – 10%”, затова си мисля, че сделката е добра, добави г-жа Станева.

Едно нещо е сигурно – редица чуждестранни компании идват в България и инвестират тук, а местните бизнесмени разширяват дейността си и се конкурират със световните пазари. Те са единодушни, че България е трансформирана в благоприятна среда за инвестиции, която със сигурност може да постигне още по-високи нива на икономически растеж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!