текстилен сектор

Остават по-малко от 100 дни преди европейските избори. По този повод екип на „Евронюз” обикаля из Европейския съюз, за да се запознае с проблемите на гражданите. Днешната спирка е в Гоце Делчев, България.

Репортерът на медията разказва за проблемите в текстилния сектор и за незадоволителното заплащане.

„Шест дни от седмицата, текстилните работници в България се събуждат преди да изгрее Слънцето. Това са няколко хиляди българи, много от които взимат минимални заплати. Глобалната конкуренция за ниско заплащане – от Африка, Азия, Турция – принуждава България също да сваля цените.”

„Евронюз” отбелязва, че много световни брандове са изнесли производството си в България, например Hugo Boss. В компанията, разположена в Гоце Делчев, работят над 1800 работници, които всеки ден трябва да покриват огромна норма. За съжаление, едва 11 души успяват.

Медията цитира някои от работниците:

„Успяваме да покрием само 60% дневните задачи, а средната заплата е около 650 лева или 320 евро”.

Около 40 000 души живеят в Гоце Делчев и околните села. Според кмета на града, 2500 души в момента работят в чужбина. Повечето са заминали за Западна Европа, за да работят във ферми, в строителството.

„Евронюз” успява да се свърже с едно момиче, което в момента работи в Лондон – Галина.

„В България получавах 260 евро заплата. В Лондон печеля около 1800 евро на месец. В България, работодателят ми не вярваше, когато се разболявах, въпреки че виждаше ясно.”

„От 1990г. насам 1,5 милиона българи са напуснали страната. Настоящото население на България е около 7 милиона. И все още има българи, които напускат родните си места, за да търсят препитание в чужбина. Минималната заплата в страната е най-ниската в Европейския съюз. Въпреки увеличението с 10% от януари, тя още е около 286 евро. В съседна Румъния, например, получават около 440 евро на месец, а във Франция минималната заплата е над 1500 евро”, пише „Евронюз”.

Откакто България се е присъединила към Европейския съюз през 2007г., местните власти в Гоце Делчев са получили около 50 милиона евро. Голяма част от тях са инвестирани в инфраструктура. Кметът обаче смята, че е нужна помощ за малките и средни предприятия в региона.

С наближаването на европейските избори, местните жители на Гоце Делчев имат свои искания и идеи какво трябва да се промени.

Шивачката Мария казва:

„За да се случи истинска промяна, трябва да се промени системата. Заплащането трябва да се определя на база отработени часове. Нужно ни е браншово споразумение. Колега от Франция ми каза, че получават 9,5 евро на час. Това е огромна сума, в сравнение с нашите заплати.”

Текстилният работник Ангел настоява ЕС да разработи стандарт за минимално заплащане на час, което да е в сила за целия блок.

„Не искаме двойни стандарти. Не искаме Европа на две скорости. Искаме да бъдем пълноправни европейци, искаме ЕС да гарантира европейска минимална заплата. Цените са същите като в Европа”, казва друга шивачка – Елена.

Работниците се обединяват около идеята, че е нужно повишаване на доходите, което от своя страна би спряло младите хора да заминават зад граница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук