Цветанов
на снимката: председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна в парламента с британския посланик у нас Ема Хопкинс.

Двамата са обсъдили евентуалната връзка между случаите „Скрипал“ и „Гебрев“, но Цветанов обяви, че засега няма новини по нея.

По-късно през деня парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност ще изслуша представители на разследващите органи и прокуратурата за връзката между двата случая. Според данни на прокуратурата замесен със случая „Скрипал“ агент на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е пребивавал на българска територия три пъти през 2015 г., което съвпада с времето, когато е направен опит да бъде отровен българският бизнесмен Емилиян Гебрев.

В неделя Цветан Цветанов заяви, че най-вероятно руската държава стои зад отравянето.

„Такива хора не правят солови акции. Правят акции, ако са били с такава цел в държавата, с подкрепата на държавата, защото видяхте, че по случая „Скрипал“ стои изцяло руската страна“, категоричен бе той.

Цветанов не изключи вероятността, ако скандалът се разрасне, отново на дневен ред да бъде поставен въпросът за изгонване на руските дипломати от България.

Припомняме, че след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, много европейски държави изгониха руските си дипломати в знак на солидарност към Великобритания. България обаче не беше сред тези страни, тъй като тогава, според премиера Бойко Борисов, нямахме категорични доказателства, че Русия стои за използването на химическо оръжие на територията на ЕС.

Свързана новина:

Службите ще обяснят в парламента защо не са си свършили работата по случая Гебрев

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук