Емилиян Гебрев
на снимката: бизнесменът Емилиян Гебрев

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност ще изслуша представителите на разследващите органи и прокуратурата за връзката между случаите „Скрипал“ от 2018 г. и „Гебрев“ от 2015 г. Заседанието ще се проведе при закрити врата.

В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че замесен със случая „Скрипал“ агент на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) – Сергей Федотов, е пребивавал на българска територия три пъти през 2015 г., което съвпада с времето, когато е направен опит да бъде отровен българският бизнесмен Емилиян Гебрев.

Според фактите, които изнесе по случая Цацаров, заключението за здравословното състояние от експертизата на Емилиян Гебрев показва остра интоксикация, но през април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител.

В края на 2018г. главният прокурор получил писмо от Гебрев, в което бизнесменът твърди, че има основание да смята, че отровата в неговия случай е същата като при „Скрипал” – „Новичок“.

Гебрев е поискал в молбата си още възобновяване на процесуалните действия по неговия случай.

Данните, които изнесе Цацаров всъщност не дадоха голяма яснота по случая. По думите му, Гебрев може да е погълнал отровата през кафе от кафемашина пред дома му. Цацаров каза, че наличие на отровни субстанции имало и в руколата в салата, която Гебрев обядвал.

Интересно е да се отбележи, че през цялото това време българските служби не са успели да установят какво се е случило и как. Те като че ли бяха изненадани от английските служби за сигурност, които в края на миналата седмица съобщиха, че вероятно Емилиян Гебрев, синът му и директорът на фирмата му са били отровени от същия човек, който е участвал в опита за убийство на Сергей Скрипал.

В понеделник премиерът Бойко Борисов се срещна с британския посланик Ема Хопкинс, вътрешният министър Младен Маринов, както и с главния прокурор, за да обсъдят случая.

Руският посланик у нас Анатолий Макаров пък определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето Гебрев.

Припомняме, че трима служители на руските служби са обявени за замесени по случая „Скрипал”. Двама от тях се подозират като преки извършители, а третият – Сергей Федотов се подозира като помагач. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Третият обаче е пребивавал у нас на три пъти през 2015 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук